10 cara tipu scammer emas

10 Cara Elak Di Tipu Scammer Emas

Polis Diraja Malaysia (PDRM) melaporkan berlakunya peningkatan mendadak penipuan jualan barang kemas secara dalam talian, di mana 37 kes dengan kerugian RM239,530 direkodkan hanya bagi tiga bulan pertama tahun ini.

ACCESSORIES EMAS 916 UNTUK SAMBUNG BARANG KEMAS PUTUS ROSAK DIY
View Catalog

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Zainuddin Yaacob berkata, sebanyak 21 kes dengan kerugian RM148,444 dilaporkan sepanjang 2019 dan jumlah kes itu meningkat pada 2020 dengan 44 kes melibatkan kerugian RM261,954.

TahunKesKerugian (RM)
2021 (3 Bulan)37239,530
202044261,954
201921148,444

Peningkatan trend pembelian emas terutama secara dalam talian mendadak naik lebih-lebih lagi sejak negara berada dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berikutan pandemik Covid-19.

Ramai yang mengambil peluang dari kenaikan/kejatuhan harga emas dunia untuk menyimpan barang kemas pada musim pkp, lebih-lebih lagi setelah dapat keluarkan duit monotorium kwsp manakala scammer pula tidak menunggu masa yang lama untuk memasang perangkap kepada mereka yang tamak.

Jadi kami senaraikan 10 cara untuk membeli emas lebih selamat di online.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

(mungkin ramai yang kata kenapa beli emas online? kan memang tak selamat.. kita sebagai pengguna perlu sedar zaman berubah,, jika dulu org beratur membeli di kedai, mungkin suatu masa nanti, bkn stkt pakai crypto, guna sendnow je beli emas)

1. Jangan membeli di sosial media

Pastikan membeli dengan mereka yang mempunyai review yang baik, biasanya di IG, FB semua review boleh direka, memang sgt tidak selamat jika pembeli transfer direct ke akaun seller)

2. Tahu harga emas semasa

Scammer biasanya menipu dengan menimbulkan perasaan tamak kepada pembeli, dengan menjual emas pada harga yang tidak masuk akal contohnya 50gm dijual dengan harga RM600, sapa yang tidak tergelap mata (nilai di pasaran RM10,000)

Untuk rujukan harga emas semasa boleh tengok di https://live.hargaemas.my . Harga emas baru ke lama ke tidak akan banyak sgt berbeza (biasanya beza upah je).

Jika nak faham lebih lagi mengira harga emas 999, 916, 750, 585 boleh dapatkan ebook asas emas di Hargabiz

3. Tahu saiz sesuai dan berat

Sebelum membeli ada baiknya pembeli study dahulu saiz dan berat yang diinginkan, caranya cukup mudah je. Google je saiz jari / pergelangan tangan, ukur guna benang dan pembaris, biasanya di Malaysia kita menggunakan ukuran Hong Kong, kecuali kedai tersebut memberi ukuran yang lain.

4. Jangan membeli kerana harga murah

Sekali lagi, bila “too good to be true, memang biasanya not true”, jangan terpedaya dengan emas lelong, emas murah, sebab emas tidak pernah murah. Penjual boleh lebur je emas dari menangung rugi jual murah kepada anda.

5. Beli menggunakan platform payment gateway

Kami galakkan pembeli membeli barang kemas menggunakan platform seperti Shopee, Lazada, PGMall.. platform2 ini lebih selamat kerana

  1. Payment tidak terus dibayar kepada seller
  2. Selepas item diterima buyer, barulah payment direlease kepada seller
  3. Mempunyai sistem review lebih dipercayai berbanding di Fb ataupun di IG

6. 10 sebab beli emas di Shopee lebih murah

baca disini : click here

7. Gunakan pos berinsuran jika perlu

8. Jual emas kepada cash dahulu.

tanpa perlu tradein tukar barang. Biasanya jika tradein pembeli akan disuruh mengambil emas yang lebih mahal dan perlu menambah tunai, oleh kerana harga emas sentiasa naik maka walaupun valuenya naik gram emas akan tetap berkurang.

9. Cara mengira harga emas di pasaran semasa

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>