Harga Emas 916

Emas 916 bermaksud suatu campuran logam yang mengandungi 91.6 persen emas, ia dibuat dengan mencampurkan emas dengan logam lain untuk menjadikannya lebih kuat, lebih senang dibentuk dan tahan lasak.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Video Convert Emas 24K ke 22K

Emas 916 juga dikenali dengan emas 22 karat, merupakan ketulenan emas paling popular di Malaysia. Kebanyakan barang kemas tulen yang dijual di kedai-kedai emas adalah diperbuat menggunakan emas berketulenan 916.

22 ÷ 24 (karat) = 0.916

apabila 22 dibahagi dengan 24 karat akan menghasilkan nilai 916

Harga Spot Emas 916

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Untuk mengira harga semasa emas 916, kita hanya perlu mendarabkannya harga spot semasa (emas 999) dengan 91.6 persen. Harga spot emas semasa boleh diperolehi disini . harga spot emas

RM301.709 (spot) x 0.916 = RM276.365 per gram

Pengiraan harga spot emas 916

Maka, diatas kertas harga emas 916 hari ini adalah RM276.365

bagaimanapun didalam urusan jual beli emas, harga jualan dan harga belian emas di kedai mahupun di kilang ataupun lombong sekalipun adalah berbeza kerana banyak sebab.

Oleh sebab itu harga spot diatas ini hanyalah boleh digunapakai diatas kertas sahaja.

Antara Sebab Harga Spot 916 Tidak Digunapakai

SebabPenerangan
KeuntunganSebab paling utama adalah jika peniaga membeli suatu barang dan menjualnya dengan harga yang sama, secara logiknya pastinya mereka tidak akan mendapat sebarang keuntungan. Disebabkan itu penjual akan menaikkan harga emas bila menjual dan menurunkannya bila membeli
Susut BeratApabila barang kemas dihasilkan menggunakan pelbagai jenis mesin, pastinya akan wujud kehilangan berat emas dalam bentuk debu, kehilangan berat ini menyebabkan peniaga akan menaikkan nilai harga emas apabila dijual untuk menampung kerugian susut berat akibat debu tadi.
LogistikBarang kemas adalah dalam bentuk fizikal, barang kemas perlu dihantar dan diambil dari satu tempat ke tempat yang lain, ia akan melibatkan kos bukan sahaja pada kenderaan dan lokasi, malah masa penjual dan pembeli.
KeselamatanBarang kemas merupakan item yang bernilai, peniaga bukan sahaja berhadapan dengan kos ketika penghantaran, malah kos menyimpan dan insuran peti emas yang tinggi.
PengurusanHarga barang kemas bukan sahaja berubah mengikut kadar keuntungan, setiap syarikat mempunyai kos pengurusan tersendiri yang perlu ditanggung dari jualan dan belian emas, disebabkan itu harga emas disetiap kedai berbeza bukan sahaja di lokasi berbeza.
PersatuanPeniaga dan pengilang emas mempunyai persatuan mereka sendiri dimana harga emas telah ditetapkan oleh persatuan untuk jualan ataupun promosi sebagaimana dibenarkan oleh persatuan yang dianggotai.
Spread HargaSama seperti keuntungan diatas, setiap syarikat mahupun kedai mempunyai spread harga jualan dan belian masing-masing, ini termasuk komisyen agen, kadar premium dan sebagainya. Andaian yang mudah difahami adalah, harga getah mentah sama, tetapi kenapa selipar adidas dan selipar bata berbeza… go figure..
KomoditiEmas adalah komoditi yang didagangkan, ia digunakan didalam pelbagai industri bukan sahaja sebagai perhiasan, emas juga banyak digunakan didalam barang elektronik serta nano teknologi. dikatakan jika tiada emas, iphone pun tidak akan wujud.

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro