trump biden us election

Harga Emas Jatuh Menjelang Pilihan Raya Presiden Trump Vs Biden

Baru sahaja minggu lepas tersiar di akhbar dan kaca tv harga emas akan mencecah harga tertinggi melebihi USD2000/onz sekali lagi, tetapi sayengnya, minggu ini harga emas menjunam jatuh dengan teruk, The Edge melaporkannya sebagai “kejatuhan bulanan paling teruk sejak 2019” manakala kitco menyatakan “Harga emas menarik nafas sebelum Pilihanraya President minggu depan.

Kejatuhan harga emas pada malam Maulidur Rasul lalu (khamis 28 Okt) adalah sebanyak hampir RM5.00/gram manakala keesokkanya harga emas terus drop RM1.00/gm menjadikan keseluruhan harga emas jatuh sepanjang minggu ini sahaja mencecah ~RM6.00/gram dalam masa 2 hari.

harga emas 30-10-2020

Bagi mereka yang selalu mengikuti pergerakan harga emas, biasanya harga emas cuma berubah dalam range ~RM0.50/gram sehari, jika ia berubah sehingga mencapai ~RM6.00/gram sehari pasti ada cerita sebaliknya.

Menurut firasat kami, rasanya mungkin ia berkait dengan terorisme islam terbaru di France pada minggu lalu, berpunca dari pembunuhan seorang guru di Evreux, france kemudian disambung dengan ucapan Macron menyatakan “Islam agama dalam krisis” yang menerima tindak balas Turkey, Pakistan dan negara asia barat yang lain, ia juga memulakan kempen memboikot barang Perancis sehingga menimbulkan krisis ketegangan dua hala antara Perancis dan Turkey yang kemudiannya menarik balik duta mereka.

Agak lama krisis terorisme Islam tidak menjadi liputan media, sejak Pandemik Covid melanda Mac lalu, terorisme islam hampir lenyap tidak didendangkan, dan yang terbaru berlaku beberapa minggu menjelang pilihanraya Presiden Amerika pada 3 November 2020 selasa depan. Sukar untuk menolak berita-berita seperti ini hanyalah propaganda atau orkestra media, lebih-lebih lagi berita terorisme seperti ini hanya membantu Biden mendapat sokongan orang islam di Amerika untuk menewaskan Trump minggu depan.

Seperti mencurah minyak kedalam api, pembunuhan seorang guru yang mungkin hanya kes terpencil diantara pelaku dan mangsa menjadi bahan politik antara Turkey dan Perancis, Pakistan dan India, Eropah dan Asia Barat, Republikan dan Demokrat menyebabkan pasaran ekonomi dunia menjadi lebih kompleks.

Bagaimanapun pergerakan harga emas menjelang Pilihanraya President dijangka akan terus naik, Kitco melaporkan biarpun siapa dipilih untuk Presint US akan datang, ia tidak akan mengubah pergerakan kenaikan harga emas, berikut adalah hasil survey Kitco semalam

no telefon facebook emas

SCAM : Jangan Tinggalkan Nombor Telefon Facebook Live Kedai Emas

Akhbar Kosmo melaporkan semalam seorang suri rumah ditipu hampir RM5000 oleh sindiket jual beli emas online, apabila dia dihubungi oleh sindiket yang menawarkan harga emas lebih rendah dari yang dilihat di satu Facebook Live Kedai Emas.

Modus operandi sindiket ini, mereka akan menghubungi pelanggan-pelanggan yang meletakkan no telefon di facebook comment atau live dan mereka akan menyamar kononnya adalah wakil dari kedai emas sekian-sekian, dan menawarkan barang kemas yang diminati pelanggan pada harga yang lebih murah. Pelanggan yang terpedaya akan memasukkan wang ke akaun yang tidak sah, bukan kedalam akaun syarikat kedai emas tersebut

Ini bukan kali pertama berlaku, malah selalu berlaku bukan sahaja dalam jual beli emas, malah apa produk sekalipun, sindiket ini sentiasa melihat peluang apabila pelanggan meninggalkan no telefon sendiri di bahagian komen, dan tidak berusaha menghubungi penjual dari facebook / pages / laman web yang genuine.

Kami cadangkan kepada pengguna-pengguna Facebook untuk mengambil langkah-langkah berikut jika melakukan urusniaga di Facebook

Kerata akhbar Kosmo semalam

Bertarikh 25 Oktober 2020

sindiket jual beli emas online

Hasrat seorang suri rumah di Kepala Batas di sini untuk membeli barang kemas pada harga lebih murah tidak kesampaian apabila dia disyaki menjadi mangsa penipuan sindiket jual beli emas secara online semalam.

Mangsa berusia 39 tahun itu turut kerugian wang sebanyak RM4,720 apabila terjerat dalam penipuan tersebut selepas melihat video ‘live’ sebuah syarikat menjual emas di laman sosial Facebook (FB).

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd. Noor berkata, mangsa yang tertarik dengan salah satu barang kemas yang dijual telah meninggalkan nombor telefon pada video live itu.

“Dia kemudiannya menerima pelawaan daripada seorang individu melalui aplikasi WhatsApp yang menawarkan gelang tangan emas dengan harga murah.

“Mangsa telah berkomunikasi dengan seorang perempuan yang mendakwa dirinya kakitangan syarikat emas dan memujuk mangsa untuk membeli gelang tangan emas yang dijual,” katanya kepada pemberita hari ini.

Noorzainy berkata, mangsa yang berminat dengan tawaran itu telah membuat satu transaksi pindahan wang sebanyak RM4,720 ke dalam satu akaun bank diberikan oleh perempuan tersebut.

“Mangsa bagaimanapun berasa ditipu setelah kakitangan terbabit gagal dihubungi dan dia telah hadir membuat laporan polis semalam,” katanya lagi.

Beliau berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

link: Rugi RM4,720 beli emas di ‘live FB’

ar-rahnu-tidak-syariah

Sistem Ar-Rahnu Pajak Gadai Islam Tidak Patuh Syariah – Bank Negara

Tulisan ini adalah untuk merespon rencana bertajuk Kelantan Memimpin Perubahan yang tertera di laman Harakah Daily pada minggu lalu. Dalam senarai kejayaan yang dilampirkan pada siri-siri kejayaan kerajaan yang dikatakan islam antaranya tertera;

(III) Sistem gadaian Islam untuk menghapuskan riba dalam amalan perekonomian rakyat. Pajak gadai ar-Rahn yang ditubuhkan oleh Kelantan telah ditiru oleh Terengganu dengan menubuhkan Muassasah Gadaian Islam, sebelum YAPIEM, Bank Islam dan Bank Rakyat memperkenalkan ar-Rahnu.

Link disini : Dasar MBI: Kelantan Memimpin Perubahan

Untuk maklumat penulis rencana tersebut, pada 2019, berlansungnya Mesyuarat Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia ke 194 / 195 yang telah membuat keputusan seperti berikut;

Majlis Penasihat Shariah (MPS) Bank Negara Malaysia pada mesyuarat ke-194 bertarikh 25 Jun 2019 dan mesyuarat ke-195 bertarikh 31 Julai 2019 telah memutuskan bahawa struktur semasa produk ar-rahnu yang ditawarkan oleh institusi kewangan Islam (IKI) berasaskan gabungan kontrak qard (pinjaman), rahn (cagaran), wadi`ah (simpanan) dan ujrah (upah simpan) tidak memenuhi keperluan Syariah yang ditetapkan dalam Dokumen Polisi (PD) Rahn

Bacaan lanjut disini : Keputusan Majlis Penasihat Syariah-Ar-Rahnu

Bagaimana suatu sistem yang telah digembar-gemburkan patuh syariah, bebas riba sejak 1992 akhirnya tidak patuh syariah. Diharap penulis rencana dapat memperbaiki senarai kejayaan yang disenaraikan dan memperbaiki lagi sistem pajak gadai islam supaya benar-benar patuh syariah dan berhenti memberi maklumat yang tidak benar kepada pengguna.

Admin : Sistem ekonomi yang benar-benar islam mungkin sukar, ekming macam pengguna yang lain, jika kerajaan kata syariah maka syariah la, jika kerajaan kata ar-rahnu tak syariah maka tak syariah lah

harga emas pilihan raya us trump

Emas Bakal Naik Lagi Selepas PKPP – Gelombang ke 3 Covid-19 – Berita Harian

Harga emas dijangka akan melepasi paras AS$2,000 seauns sekali lagi, disokong jangkaan pelaksanaan langkah pelonggaran dasar monetari bank pusat di seluruh dunia yang memberi kesan kepada nilai mata wang.

Akhir Julai lalu, harga emas mencecah paras tertinggi dalam sejarah dunia melepasi AS$2,000 seauns disebabkan tekanan lebih besar ke atas ekononomi akibat perintah berkurung yang melumpuhkan seluruh ekonomi dunia.

Ketua Perbendaharaan Ace Innovate Asia Bhd, Liew Kim Fung, berkata langkah kebanyakan bank pusat untuk merangsang ekonomi dan menurunkan kadar faedah berupaya memacu harga emas kerana pelabur dana lindung nilai utama lain beralih kepada emas sebagai aset selamat.

“Saya juga melihat kebimbangan kes penularan COVID-19 yang meningkat mendadak di seluruh dunia termasuk Malaysia juga akan menyokong harga emas untuk meningkat lebih tinggi.

“Buat masa ini, harga emas kekal kukuh di atas paras AS$1,900 (RM7,875) seauns atau RM277.78 segram.

“Jika situasi berkaitan COVID-19 terus memburuk, kita akan dapat lihat harga bakal melepasi paras AS$2,000 seauns,” katanya kepada BH.

Mengulas mengenai prospek emas menjelang Pilihanraya Presiden Amerika Syarikat (AS), Kim Fung berkata, keputusan sama ada Donald Trump atau Joe Biden memenangi pemilihan kali ini akan memberi kesan kepada komoditi itu bergantung kepada dasar yang akan dikemukakan Presiden baharu.

Katanya, pada pilihan raya terdahulu, harga emas dilihat tidak menentu sebelum menjadi stabil selepas Trump melancarkan perang dagang ke atas China.

“Kita harus lihat parti mana yang akan memenangi pilihan raya dan dasar apakah yang akan dilaksanakan untuk memacu dan merancakkan semula ekonomi.

“Jika Demokrat memenangi pemilihan dan Biden memilih untuk menamatkan perang dagang seterusnya menggalakkan perdagangan lebih kukuh antara kedua negara, ia pasti menyebabkan harga emas cenderung menurun,” katanya.

Beliau berkata, lonjakan besar dalam pergerakan harga emas dipengaruhi perubahan drastik dalam dasar monetari dari AS termasuk pilihanraya Presiden AS, pengurangan kadar faedah dan kejatuhan besar dolar AS.

“Dengan mengambil kira faktor kenaikan baru-baru ini, saya meragui akan ada lonjakan besar lain kecuali berlakunya perubahan drastik dasar di AS.

“Buat masa ini saya melihat paras rintangan emas pada AS$2,180 (RM9,036) seauns atau RM318.74 segram, manakala paras sokongan adalah AS$1,720 (RM7,129) seauns atau RM251.47 segram menjelang akhir tahun.

“Dengan mengambil contoh sebelum ini, saya juga menjangkakan emas cenderung turun sekitar 40 peratus dari paras kemuncaknya sekitar AS$2,080 (RM8,621) seauns kepada AS$1,300 (RM5,388) seauns jika vaksin COVID-19 sah ditemui dan perang dagang AS-China berakhir,” katanya.

Sementara itu, Ketua Strategi Pasaran ATFX, Alejandro Zambrano, berkata harga emas dijangka memberi reaksi menjelang liputan meluas pilihanraya Presiden AS awal November ini.

Katanya, harga emas kembali menunjukkan momentum menaik sejak akhir September selepas pemilihan presiden baharu AS semakin hampir ke kemuncaknya.

“Perbezaan dasar yang akan diketengahkan sama ada oleh Trump atau Biden memberi impak kepada pergerakan harga emas.

“Pelabur semestinya akan memantau secara dekat pemilihan ini untuk menentukan hala tuju pasaran aset selamat ini,” katanya.

Admin : Berita turun naik harga emas ni biasanya permainan broker atau konspirator untuk mengubah harga komoditi, matawang atau apa sahaja element yang tidak mempunyai nilai penggunaan, contohnya emas, oleh kerana emas bukannya komoditi yang boleh diguna untuk membuat produk harian pengguna, berita turun naik harga emas memang menjadi makanan ruji broker.

Emas sbnrnya sangat unik, tiada siapa dapat menjangka bila harga emas akan jatuh, atau akan naik untuk jangka masa pendek, tetapi dalam tempoh masa panjang, potong kuku pun harga emas akan terus naik cumanya bila?

gelang emas

Jumpa Gelang Emas Dalam Shellout – Masak Apa Hari Ni

Ada orang suka beli emas siap dengan bungkusan cantik, kemas, berbrand, ada pula pembeli yang tak kisah pasal bungkusan barang kemas tu, box atau apa sahaja xde value, yang penting asalkan emas tu tulen dan asli.

Kisah viral harini ada suami bagi hadiah gelang emas kepada Isteri letak dalam masakan shell out yang dimasaknya sempena birthday isteri je, entahlah isteri dia nak menangis ke atau nak bersyukur, mujur tak makan je gelang emas tu sekali

Pengkongsian pemilik Facebook bernama Adnan Bin Mat Abu semalam viral di group Makan Apa Hari Ni (MAHN) dengan perkongsian lebih seribu kali dan beribu-ribu yang lain memberikan komen.

jumpa gelang emas

link: Click Here

Admin : Pernah tengok org letak dalam kek, letak dalam pulut kuning, lepas ni cuba kreatif lg, guna drone ke..