Kejatuhan Harga Emas, 40 Kali Lebih Teruk Dari Biasa

Harga emas mencatatkan kejatuhan mendadak hari ini sebanyak ~6% dalam tempoh 24 jam, jika tidak paling teruk dalam sejarah mungkin kedua atau ketiga terburuk untuk tempoh dagangan sehari.

biasanya pergerakan harga emas hanya bergerak dalam purata ±RM0.50 pergram sahaja sehari. Hari ini sahaja harga emas drop -RM20/gm (jam 12 tghari 12 Ogos 2020), 40 kali ganda lebih teruk dari pergerakan purata.

Ada banyak faktor yang biasanya berkait dengan naik turun harga emas, dan lebih banyak faktor pula sebenarnya lebih kepada spekulasi, seperti hari ini.

Antara yang dicadangkan punca kejatuhan harga emas harini adalah kejayaan Russia menghasilkan vaksin untuk covid-19, faktor ini dishare di muka depan kitco semalam walaupun disangggah pakar perubatan UK di Daily Mail.

Manakala faktor lain seperti pengumuman stimulus untuk bantuan covid 19 US menaikkan matawang dollar pada masa yang sama menambah hutang US, Federal Reserve meneruskan debit zero interest yang memberi fed kuasa mencetak lebih banyak wang kertas tanpa sempadan.

Begitu juga pengumuman Biden memilih Kamala Harris sebagai running mate untuk election US akan datang, memberi peluang Trump untuk menang lebih besar seperti ditulis oleh Forbes.

Tapi kebiasaannya, bila berlaku spekulasi seperti ini kesannya kepada harga emas tidaklah berlaku secepat tempoh 24 jam, contohnya seperti letupan loji nuklear di Japan, harga emas hanya naik selepas 1 minggu, begitu juga arab spring di mesir, libya dan sebagainya.

Manakala spekulasi yang bertiup kencang naiknya harga emas minggu lepas dikaitkan dengan letupan separa nuklear di Lubnan (reserve emas kedua terbesar di tanah arab), kenaikan emas itu berlaku terlalu cepat tidak sama seperti sebelum ini.

Jika dikatakan kejatuhan minggu ini adalah reaksi letupan di Lubnan pula adalah tidak logik sama sekali, sebab harga emas hanya akan naik bila berlaku tragedi, bukannya jatuh
#law emas, ada je tragedi emas akan naik.

Ada juga yang berpandangan Russia sengaja ingin menjatuhkan harga emas, (russia adalah pembeli emas paling aktif) begitu juga China dengan niat untuk merendahkan sedikit harga emas. (#spekulasi)

Akhir kata, ekming rasa harga emas akan naik, paling kurang 2200/oz dalam tempoh covid (Disember 2020).

Shahrul Zakaria
12-8-2020
www.hargaemas.my

Top 10 Design Barang Kemas Paling Laku di Shopee Ogos 2020

Harga emas kali ini membawakan top 10 barang kemas paling laku keras di Shopee untuk bulan Ogos 2020, antara design paling laku keras di Shopee bulan ini adalah seperti Cincin Emas Biskut Tawar (214 pcs telah terjual), Pandora Alphabets Charms (68 pcs sold) dan juga rantai tangan gila-gila padu (produk evergreen) 171 pcs sold.

Antara kriteria barang kemas yang dipilih adalah, mestilah local seller, seller oversea tidak diterima, emas tulen 916 atau emas sahaja, barang sadur emas tidak dikira, berat lebih 1 gram (lebih kurang) dan mempunyai bintang star lebih 3 dan keatas, seller pula mempunyai rating yang baik di shopee untuk memastikan pembeli emas mendapat kepuasan maksimum jual beli emas secara online.

Bagi mereka yang sedang mencari design terkini emas 916, bolehlah lihat top 10 sepuluh design paling laku keras di Shopee bulan ogos dibawah.

1. Cincin Emas Biskut Tawar , RM323

cincin emas biskut tawar

Lokasi kedai: Gemas, Negeri Sembilan ( View Shopee )

2. Pandora Alphabets Charms Beads , RM390

pandora alphabets

Lokasi Kedai : Bukit Mertajam, Pulau Pinang ( View Shopee )

3. Rantai Tangan Gila-Gila Padu , RM429

Lokasi Kedai : Kampar, Perak ( View Shopee )

4. Cincin Emas Pulut Dakap 916, RM462

cincin emas pulut dakap

Lokasi Kedai : Gemas, Negeri Sembilan ( View Shopee )

5. Cincin Emas Clover Bajet 916 , RM465

cincin emas clover bajet 916

Lokasi Kedai : Bukit Mertajam, Pulau Pinang ( View Shopee )

6. Rantai Tangan Lipan Love 916 , RM558

rantai tangan lipan bajet 916

Lokasi Kedai : Gemas, Negeri Sembilan ( View Shopee )

7. Tomei Love Charms / Beads “You Make Me Blush” , RM338

tomei love charm u make me blush 916

Lokasi Kedai : Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur ( View Shopee )

8. Rantai Tangan Pintal Halus Bajet 916 , RM289

rantai tangan pintal 916 halus bajet

Lokasi Kedai : Dungun, Terengganu ( View Shopee )

9. Cincin Gerigi Emas Belah Rotan 916, RM230

cincin gerigi emas 916

Lokasi Kedai : Kota Tinggi, Johor ( View Shopee )

10. Safety Chain Rantai Tangan Pandora 916, RM1050

safety chain pandora 916

Lokasi Kedai : Bukit Mertajam, Pulau Pinang ( View Shopee )


P.S Dapatkan voucher sales 8.8 Shopee, 50% voucher off minimum spend RM1.00 sahaja CLAIM NOW

Gold Bar Yapeim Edisi Khas Merdeka 2020 dan Covid 19

Yapeim Gold pada minggu lalu memperkenalkan 2 edisi khas gold bar Merdeka dan #kitamestimenang bersempena hari kemerdekaan Malaysia ke-63 pada 31 Ogos ini.

Selain Bar covid-19 dari public gold yang dikeluarkan bulan lalu (ekming masih belum terima lagi-preorder), bar dari Yapeim Gold ini cantik juga untuk dijadikan koleksi kenang-kenangan covid 19 untuk simpanan anak cucu akan datang.

Gold bar koleksi merdeka 2020 versi satu yang dikeluarkan Yapeim memaparkan bendera Malaysia tahun 2020 (Merdeka ke 63) bersama dengan corona-virus juga tugu negara manakala diruangan belakang pula disertakan gambar seperti pejuang berpedang memakai PPE menentang coronavirus di langit Kuala Lumpur.

Koleksi Merdeka versi kedua pula memaparkan petugas / frontliner memakai facemask dengan tanda peace dengan tagline #kitamestimenang, manakala dibelakang pula tangan pejuang menghancurkan coronavirus beserta map Malaysia.


Mana yang lebih cantik? jika tanya ekming..ekming pilih design satu, rare ada pejuang berpedang pakai PPE 🙂

Tempahan untuk gold bar ini setakat ini hanyalah untuk pre order sahaja.

Jika taknak menunggu untuk preorder, boleh try search di shopee atau lazada versi tahun lepas punya

Gold bar merdeka yapeim tahun lepas

Untuk membuat tempahan, boleh isikan borang tempahan di sini sekarang selagi stok masih ada dan tuliskan referral “Hargaemas” jika ada 🙂

Promosi Aidiladha Gold Bar Serendah RM160 by AceJewels

Sedang ekming duk belek-belek emas online, ekming perasan ada iklan di Lazada ada promosi Aidiladha untuk gold bar IGR yang dijual serendah RM160 sahaja per pcs oleh AceJewels. Ace Jewels ni ekming kenal masa Penang jewelry Fair beberapa tahun dulu, (sebenarnya kenal sebelum tu lagi).

Dengar kata company ini listed di Bursa, mereka adalah pengedar untuk gold bar jenama IGR (Istanbul Gold Refinery) a member of LBMA, Comex dan Dubai Gold Exchange. Kiranya memang verified trusted punya seller lah.

promosi-raya-haji-gold-bar
Antara produk-produk IGR, ekming paling berkenan dengan dinar 999.9 dia, memang cun untuk jadi koleksi. Harganya? biasalah 1 dinar emas sama dengan harga semasa kambing, kiranya tahun ni kos seekor kambing mahu cecah RM1000++ (harga emas tengah mahal tahun ni)

dinar ace igr 999

Berminat dengan Gold Bar IGR sempena Promosi Aidiladha ni? Boleh dapatkan di Lazada ataupun Shopee.


P.S Dalam beberapa hari lagi (seminggu), umat islam akan merayakan perayaan kedua terbesar dalam kalendar islam iaitu Aidiladha atau biasa disebut Hari Raya Haji, ikut apa ekming belajar dulu-dulu, raya haji sepatutnya lebih besar dari raya puasa, tapi mungkin dah menjadi kebiasaan, raya puasa disambut lebih meriah kecuali di negeri Pantai Timur (kata orang2 pantai barat)

TAPI pada ekming macam SALAH je..raya puasa lebih meriah dr raya haji di kampung ekming (pantai timur).. mana mungkin raya haji lebih meriah, duit raya pun xdak, ada pun dapat daging free je..dahlah budak2 kene basuh perut kat sungai, abis basuh, satu hari bau isi dalam perut tu melekat tak hilang (pengalaman ekming masa kecik2)

pulut dakap pg mall

Promosi Pulut Dakap Special Preorder by PGMall

Berita baik bagi mereka yang masih mencari rantai tangan emas pulut dakap, di PGMall ada mengadakan Promosi Special Preorder untuk rantai tangan emas pulut dakap 916.

pulut dakap public gold

Nampak macam ada 3 versi harga :

  • 1. RM2099 – (Length) 15.0-16.5cm± (Weight) 6.5-7.0gm±
  • 2. RM2249 – (Length) 17.0-18.5cm± (Weight) 7.0-7.5gm±
  • 3. RM2399 – (Length) 19.0-20.5cm± (Weight) 7.5-8.0gm±

Design Rantai Tangan Pulut Dakap (2C – 2 color yellow & white )

Mereka yang berminat untuk dapatkan special order pulut dakap by PGMall boleh order disini, penghantaran percuma dan diinsurankan. Insyallah selamat.

Ingin jana income jual beli emas online, daftar dealer Public Gold

P.S Harga emas hari ini melantun naik sehingga RM5.00/gram dalam masa 12 jam, jarang sebenarnya harga emas naik mendadak tinggi dalam masa sehari, biasanya naik turun harga emas hanya sekitar RM0.50/gram sehari. Entah apa puncanya harga emas melantun naik hari ini. Ekming masih mengkaji kenapa dan bagaimana harga boleh melantun naik sehingga mencapai usd1850/onz (antara tertinggi, paling tinggi USD1900/onz pada 2011)