kilat emas guna gatorade

Cara Kilatkan Balik Emas Lama Guna ‘Gatorade’

Benar ke “Gatorade” boleh kilatkan balik emas seperti baru, kami di Hargaemas cuba buat eksperimen menggunakan “Gatorade” untuk melihat kesannya selepas digunakan, apakah yang terjadi seterusnya?

ACCESSORIES 916 UNTUK SAMBUNG PUTUS ROSAK
View Catalog

Jika anda pernah search di google cara untuk untuk kilatkan balik emas DIY sendiri kat rumah, mesti terjumpa petua-petua contohnya

  • 1. Ubat Gigi
  • 2. Air Asam Jawa
  • 3. Teh / Coke
  • 4. Air Panas
  • 5. Cecair pencuci pinggan.

Petua-petua diatas mungkin benar ataupun tidak, cuma kali ini kami tambah satu lagi, air “Gatorade” untuk kilatkan balik emas lama kusam rosak buruk anda.

“Gatorade” yang dimaksudkan bukanlah air gatorade sebenar, ianya menjadi viral apabila sebuah video di tiktok seorang tukang emas menggunakan cecair seakan berwarna gatorade untuk mencuci barang kemas pelanggan.

Video ini dishare Art Insider dan mendapat tontonan berjuta viewers dan sejak itu cecair yang digunakan tukang emas ini dipanggil “gatorade” kerana warnanya seakan air minuman tenaga itu.

3PLY FACEMASK FOR RM0.10 PER PCS LOCAL SELLER
View Item

Tukang emas yang dikenali sebagai Anwar Al-Sanabani sebenarnya menggunakan Weiman Jewelry Cleaner (link), barang kemas tersebut sebenarnya turut dipolish dahulu sebelum dicuci menggunakan mesin ultrasonik bersama cecair pencuci.

Sebenarnya dengan hanya menggunakan cecair pencuci sahaja, kualiti yang terhasil tidaklah begitu baik, untuk mencantikkan balik sesuatu barang kemas lebih-lebih lagi yang mempunyai calar kasar, polish tetap perlu dilakukan. Dan akhir sekali sekali lebih baik jika boleh sadur (elektrolisis) akan nampak seperti baru.

Bagi mereka yang berminat untuk membina mini diy kit mengilatkan balik barang kemas, ini adalah item yang kami cadangkan kosnya tidaklah begitu besar.

  • 1. Proskit Mini Grinder, RM78.00 (link)
  • 2. Proskit Ultrasonic Cleaner, RM150.00 (link)
  • 3. Weiman “Gatorade”, RM79 (link)
BELAJAR KIRA EMAS EBOOK ASAS NIAGA EMAS KILANG
View Catalog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>