Cara Untuk Dapatkan Data Harga Emas Malaysia

cara dapat data harga emas

Baru-baru ini kawe dihubungi oleh beberapa student dari universiti tempatan mahukan data-data harga emas Malaysia.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Kawe tanya kenapa tidak ambil sahaja dari web popular macam goldprice.org atau kitco

Jawab mereka, lecturer nak data harga emas dalam bentuk MYR, bukan USD… Sebab kajian FYP mereka ini berkait ekonomi pasaran lokal dengan emas jadi data yang diperlukan yang dah siap convert ke MYR.

Ok, kawe paham…

Kawe kata oklah, nanti email tajuk FYP tu beserta intro, nanti kawe reply di email. bila dah siap kajian, jangan lupa share final report ..

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Sahaja acah-acah mintak, sebab nak tahu juga hasil kajian. Tajuk nya lebih kurang faktor-faktor ekonomi lokal pengaruhi naik turun harga emas.. menarik juga untuk baca. (student jabatan matematik)

Ini bukan kali pertama kawe dihubungi adik2 pelajar, sebelum ini juga pernah, tetapi biasanya minta isi questionaire yang mana kawe tak paham pun istilah finance yang digunakan dan akhirnya soalan itu pun tak dijawab.

Yang minta data harga, ini first time.. ada guna jugak data harga MYR ni ye

Sepengetahuan kawe, rasanya ada banyak tempat untuk dapatkan data harga emas, contohnya di goldprice.org dan kitco

Contoh history harga boleh download dari goldhub

Download sahaja data2 harga emas disitu, tapi kawe tidak pasti harga MYR/gm ada disimpan atau tidak tapi biasanya cuma harga USD/Onz sahaja website2 global seperti mereka ni simpan

Rasanya di github, mungkin ada free source harga emas semasa samada dalam bentuk json, API ataupun yg popular skrg graphQL.

Update: Dah cari kt github…tak jumpa..

Selain dari itu, kawe cadangkan boleh juga download harga emas dari web bank negara sebab harga emas disitu dikira harga official.

Official Harga Kijang Emas dari Bank Negara

Harga emas yang kawe duk post setiap haritu sebenarnya bukan harga emas yang official, lebih tepat boleh sebut ‘harga emas industri” sahaja, dia tak sama macam harga spot di kitco ataupun di COMEX.

Harga yang kami guna ditarik dari harga laman web MKS dan beberapa harga dari kilang2 besar di Malaysia, harga MKS ni tak 100% sama macam harga spot luar negara.

Kenapa tak sama? Mereka pun berniaga, jadi jika mereka jual emas ikut harga modal, bilanya nak untung. So faham-faham lah.

Tapi kawe nak tegaskan walaupun “harga industri”, ia adalah harga yang digunakan oleh hampir semua lokal player, harga di kitco/lbma itu cuma “on paper” sahaja, kecuali anda adalah syarikat global ataupun bank2 public listed

Harga industri ni bolehlah dikatakan harga standard, ‘lingua franca” yang menjadi rujukan utama lokal player.

-Sekian

Sedikit nota untuk bantuan jika ada mereka yang mencari source untuk harga emas Malaysia

  • Harga Kitco: RM244.51
  • Harga MKS: RM245.084
  • Date: (23 Dec 2021, 9:00am)

Guna Harga Kijang Emas Bank Negara

Date1oz Selling1Oz Buying
21-12-2021RM8029RM7721
Harga Kijang Emas

Harga kijang emas dalam unit Oz, convert kepada gram bahagi dengan 31.1035 (bukan 27.81) sebab Oz disitu adalah troy ounce, bukan ounce.

Harga kijang emas selepas convert menjadi RM258.138 per gram, jauh lebih tinggi berbanding harga kitco dan MKS diatas.

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.