scammer emas

Scammer Emas Guna Instagram Lebih 100K Followers Scam Pembeli

Setiap hari di group facebook2 emas ada sahaja berita pembeli emas online di scam, jika sebelum ini banyak kes discam oleh akaun kononnya emas lelong jual murah

scammer emas 100k followers

Tetapi kini makin rancak dengan scammer cuba menjadi “selegit” yang boleh untuk memperdayakan mangsa.

Oleh kerana ramai yang mudah percaya laman insta famous, scammer pun sekarang cuba menjadi famous untuk menarik minat pembeli.

Scammer mengambil peluang samada dengan membeli followers atau membeli akaun yang ada ramai followers untuk scam mangsa seolah-olah mereka adalah trusted dan mempunyai banyak testimoni.

Terbaru mengikut maklumat yang dikongsi di group facebook emas, ada sebuah akaun instagram bukan sahaja menggunakan nama kedai emas yang terkenal, malah akaun mereka juga mempunyai lebih 100k followers.

Jika sekali tengok akaun itu akan nampak sangat legit dan trusted, sangat sukar untuk tentukan samada betul mereka scam atau bukan, kecuali bila anda sudah membayar dan item tidak sampai. akhirnya baru sedar anda di scam.

65K Followers
50K Followers

Ini adalah antara akaun-akaun instagram yang dipercayai scam, ada yang mempunyai 60k followes, 50k followers dan bermacam lagi

Cara-cara elak discam jual beli emas online

Ada baiknya pengguna elakkan membayar dengan transfer direct ke akaun penjual, tidak kira melalui facebook ataupun instagram, kami cadangkan gunakan Payment Gateway dan marketplace, lebih selamat, duit tidak burn dan lebih penting lebih mudah dari direct transfer sendiri sebenarnya.

BELAJAR KIRA EMAS EBOOK ASAS NIAGA EMAS KILANG
View Catalog

10 cara tipu scammer emas

10 Cara Elak Di Tipu Scammer Emas

Polis Diraja Malaysia (PDRM) melaporkan berlakunya peningkatan mendadak penipuan jualan barang kemas secara dalam talian, di mana 37 kes dengan kerugian RM239,530 direkodkan hanya bagi tiga bulan pertama tahun ini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Zainuddin Yaacob berkata, sebanyak 21 kes dengan kerugian RM148,444 dilaporkan sepanjang 2019 dan jumlah kes itu meningkat pada 2020 dengan 44 kes melibatkan kerugian RM261,954.

TahunKesKerugian (RM)
2021 (3 Bulan)37239,530
202044261,954
201921148,444

Peningkatan trend pembelian emas terutama secara dalam talian mendadak naik lebih-lebih lagi sejak negara berada dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berikutan pandemik Covid-19.

Ramai yang mengambil peluang dari kenaikan/kejatuhan harga emas dunia untuk menyimpan barang kemas pada musim pkp, lebih-lebih lagi setelah dapat keluarkan duit monotorium kwsp manakala scammer pula tidak menunggu masa yang lama untuk memasang perangkap kepada mereka yang tamak.

Jadi kami senaraikan 10 cara untuk membeli emas lebih selamat di online.

(mungkin ramai yang kata kenapa beli emas online? kan memang tak selamat.. kita sebagai pengguna perlu sedar zaman berubah,, jika dulu org beratur membeli di kedai, mungkin suatu masa nanti, bkn stkt pakai crypto, guna sendnow je beli emas)

1. Jangan membeli di sosial media

Pastikan membeli dengan mereka yang mempunyai review yang baik, biasanya di IG, FB semua review boleh direka, memang sgt tidak selamat jika pembeli transfer direct ke akaun seller)

2. Tahu harga emas semasa

Scammer biasanya menipu dengan menimbulkan perasaan tamak kepada pembeli, dengan menjual emas pada harga yang tidak masuk akal contohnya 50gm dijual dengan harga RM600, sapa yang tidak tergelap mata (nilai di pasaran RM10,000)

Untuk rujukan harga emas semasa boleh tengok di https://live.hargaemas.my . Harga emas baru ke lama ke tidak akan banyak sgt berbeza (biasanya beza upah je).

Jika nak faham lebih lagi mengira harga emas 999, 916, 750, 585 boleh dapatkan ebook asas emas di Hargabiz

3. Tahu saiz sesuai dan berat

Sebelum membeli ada baiknya pembeli study dahulu saiz dan berat yang diinginkan, caranya cukup mudah je. Google je saiz jari / pergelangan tangan, ukur guna benang dan pembaris, biasanya di Malaysia kita menggunakan ukuran Hong Kong, kecuali kedai tersebut memberi ukuran yang lain.

4. Jangan membeli kerana harga murah

Sekali lagi, bila “too good to be true, memang biasanya not true”, jangan terpedaya dengan emas lelong, emas murah, sebab emas tidak pernah murah. Penjual boleh lebur je emas dari menangung rugi jual murah kepada anda.

5. Beli menggunakan platform payment gateway

Kami galakkan pembeli membeli barang kemas menggunakan platform seperti Shopee, Lazada, PGMall.. platform2 ini lebih selamat kerana

  1. Payment tidak terus dibayar kepada seller
  2. Selepas item diterima buyer, barulah payment direlease kepada seller
  3. Mempunyai sistem review lebih dipercayai berbanding di Fb ataupun di IG

6. 10 sebab beli emas di Shopee lebih murah

baca disini : click here

7. Gunakan pos berinsuran jika perlu

8. Jual emas kepada cash dahulu.

tanpa perlu tradein tukar barang. Biasanya jika tradein pembeli akan disuruh mengambil emas yang lebih mahal dan perlu menambah tunai, oleh kerana harga emas sentiasa naik maka walaupun valuenya naik gram emas akan tetap berkurang.

9. Cara mengira harga emas di pasaran semasa

BELAJAR KIRA EMAS EBOOK ASAS NIAGA EMAS KILANG
View Catalog

curi tipu kedai emas

Remaja 18 Tahun Palsukan Transaksi Beli Emas Hampir RM100k

KUANTAN: Polis menahan sepasang kekasih remaja yang melakukan penipuan dalam urusan pembelian barang kemas secara dalam talian dengan memalsukan slip transaksi pemindahan wang hingga menyebabkan sebuah koperasi perniagaan emas kerugian RM98,921.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang Supt Mohd Wazir Mohd Yusof berkata suspek lelaki berusia 18 tahun ditahan pada jam 11.45 malam tadi di sebuah rumah di Dungun, Terengganu yang seterusnya membawa kepada penahanan pasangannya, suspek wanita, 19, di rumah lain di daerah sama.

“Suspek lelaki dipercayai mengedit slip transaksi bank dengan menggunakan aplikasi PDF sebelum menghantarnya (melalui WhatsApp) kepada ejen koperasi yang menguruskan penjualan barang kemas itu kononnya sebagai bukti telah membuat bayaran.

“Suspek wanita pula difahamkan berperanan sebagai penerima kepada barangan kemas itu yang dihantar menggunakan perkhidmatan syarikat penghantaran,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Mohd Wazir berkata suspek lelaki juga dipercayai menggunakan salinan kad pengenalan beberapa wanita semasa berurusan dengan ejen berkenaan, yang diperoleh daripada simpanan bapanya yang merupakan ejen syarikat pelaburan, tanpa pengetahuan lelaki berkenaan.

Suspek dipercayai melakukan penipuan itu antara 30 Okt hingga 11 Nov sebelum kegiatannya disedari bendahari koperasi tersebut semasa membuat semakan akaun di bank pada 16 Nov lepas dan mendapati tiada wang bayaran dikreditkan.

Selain Pahang, suspek juga dipercayai melakukan penipuan serupa melibatkan kedai emas di Bandar Baru Bangi, Selangor dan Jitra, Kedah.

“Kita juga percaya suspek lelaki pernah menyewa kereta untuk ke Kuantan bagi mengambil barang kemas daripada ejen koperasi itu dengan menyamar sebagai wanita bertudung dan memakai pelitup muka bagi menyembunyikan identitinya,” katanya.

Resit sewaan kereta itu antara barangan yang dirampas di rumah suspek lelaki di Kemaman, Terengganu bersama 13 resit pembelian barangan kemas, slip transaksi pemindahan wang dalam talian (tujuh keping), seunit penimbang emas, sebuah komputer riba dan pencetak, empat telefon pintar serta wang tunai RM1,150.

Siasatan lanjut dijalankan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebat dan boleh didenda, jika sabit kesalahan.

— BERNAMA

link: https://www.astroawani.com/berita-malaysia/pasangan-kekasih-remaja-ditahan-tipu-pembelian-emas-rm98921-269659

BELAJAR KIRA EMAS EBOOK ASAS NIAGA EMAS KILANG
View Catalog

no telefon facebook emas

SCAM : Jangan Tinggalkan Nombor Telefon Facebook Live Kedai Emas

Akhbar Kosmo melaporkan semalam seorang suri rumah ditipu hampir RM5000 oleh sindiket jual beli emas online, apabila dia dihubungi oleh sindiket yang menawarkan harga emas lebih rendah dari yang dilihat di satu Facebook Live Kedai Emas.

Modus operandi sindiket ini, mereka akan menghubungi pelanggan-pelanggan yang meletakkan no telefon di facebook comment atau live dan mereka akan menyamar kononnya adalah wakil dari kedai emas sekian-sekian, dan menawarkan barang kemas yang diminati pelanggan pada harga yang lebih murah. Pelanggan yang terpedaya akan memasukkan wang ke akaun yang tidak sah, bukan kedalam akaun syarikat kedai emas tersebut

Ini bukan kali pertama berlaku, malah selalu berlaku bukan sahaja dalam jual beli emas, malah apa produk sekalipun, sindiket ini sentiasa melihat peluang apabila pelanggan meninggalkan no telefon sendiri di bahagian komen, dan tidak berusaha menghubungi penjual dari facebook / pages / laman web yang genuine.

Kami cadangkan kepada pengguna-pengguna Facebook untuk mengambil langkah-langkah berikut jika melakukan urusniaga di Facebook

Kerata akhbar Kosmo semalam

Bertarikh 25 Oktober 2020

sindiket jual beli emas online

Hasrat seorang suri rumah di Kepala Batas di sini untuk membeli barang kemas pada harga lebih murah tidak kesampaian apabila dia disyaki menjadi mangsa penipuan sindiket jual beli emas secara online semalam.

Mangsa berusia 39 tahun itu turut kerugian wang sebanyak RM4,720 apabila terjerat dalam penipuan tersebut selepas melihat video ‘live’ sebuah syarikat menjual emas di laman sosial Facebook (FB).

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd. Noor berkata, mangsa yang tertarik dengan salah satu barang kemas yang dijual telah meninggalkan nombor telefon pada video live itu.

“Dia kemudiannya menerima pelawaan daripada seorang individu melalui aplikasi WhatsApp yang menawarkan gelang tangan emas dengan harga murah.

“Mangsa telah berkomunikasi dengan seorang perempuan yang mendakwa dirinya kakitangan syarikat emas dan memujuk mangsa untuk membeli gelang tangan emas yang dijual,” katanya kepada pemberita hari ini.

Noorzainy berkata, mangsa yang berminat dengan tawaran itu telah membuat satu transaksi pindahan wang sebanyak RM4,720 ke dalam satu akaun bank diberikan oleh perempuan tersebut.

“Mangsa bagaimanapun berasa ditipu setelah kakitangan terbabit gagal dihubungi dan dia telah hadir membuat laporan polis semalam,” katanya lagi.

Beliau berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

link: Rugi RM4,720 beli emas di ‘live FB’

BELAJAR KIRA EMAS EBOOK ASAS NIAGA EMAS KILANG
View Catalog

applikasi gadai i gadaian pajak gadai malaysia

Apa Boleh Buat Bila Barang Kemas Hilang Dalam Pajak Gadai?

Semalam ada satu posting di facebook apabila seorang mengadu barang kemas yang dipajaknya hilang dalam pajak gadai. Pengadu yang mendakwa beliau kali pertama memajak barang kemas, membawa 2 bentuk barang iaitu 1 cincin dan 1 pasang subang.

Apabila barang dihantar ke kedai pajak, pekerja kedai pajak hanya menulis 2 bentuk subang, dan kata tidak perlu risau kerana barang akan diletakkan dalam satu bekas, di surat pun tunjukkan 2 bentuk barang. Apabila pengadu datang untuk tebus surat pajak, beliau hanya mendapat 2 bentuk subang tanpa cincin, pengadu tidak berpuas hati mendakwa barangnya telah hilang.

Pekerja Kedai Pajak Gadai Tidak Menulis Maklumat Lengkap

Tetapi masalahnya pada surat pajaknya hanya tertulis 2pcs subang (tanpa cincin), apa yang pengadu boleh buat?

Pertamanya di dalam kes ini, jikapun pcs item salah ditulis (kadang2 barang yg rosak/putus/ susah untuk dicamkan dalam kategori apa, yang penting berat item ditulis dengan betul pada surat pajak. Biasanya pada sebelah kanan bawah seperti contoh surat pajak gadai dibawah.

Contoh Maklumat ditulis pada Surat Pajak Gadai

contoh surat pajak gadai

Biasanya kedai pajak konvensional tidak menulis berapa karat emas itu biasa. Apa yang pengadu boleh buat sekarang jika mendapati tertipu dengan pajak gadai.

Cara membuat aduan berkenaan kedai pajak gadai
  • 1. Pengadu boleh membuat aduan kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT)
  • Oleh kerana lesen pemegang pajak gadai terletak dibawah kuasa KPKT, pengadu boleh membuat aduan kepada KPKT bukan kepada KPDNHEP (Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwah Pengguna)

  • 2. Gunakan Apps I-Gadaian untuk semak dan buat aduan
  • applikasi gadai i gadaian pajak gadai malaysia

    Bagi penguna yang merasakan ditipu oleh pemegang-pemegang pajak gadai, boleh menggunakan applikasi I-Gadaian yang dikendalikan oleh KPKT samada untuk menyemak lesen kedai pajak tersebut dan juga membuat aduan terus kepada KPKT

  • 3. Gunakan kemudahan pajak gadai islam Ar-Rahnu
  • Sistem pajak gadai islam ar-rahnu adalah satu sistem pajak gadai yang diuruskan oleh sistem yang lebih telus, islamik dan dikawal selia oleh Bank Negara dibawah produk pajak gadai islam Ar-Rahnu. Di Ar-rahnu, setiap pajak pelanggan ditulis maklumat dengan lebih details dan amat sukar untuk pajakan pelanggan dimanipulasi atau ditipu dalam urusan pajak gadai.

    Contoh maklumat pelanggan di pada surat ar-rahnu

    surat pajak arrahnu

    Kebiasaanya pada surat pajak arrahnu, selain maklumat pengguna, maklumat setiap item akan ditulis dengan details seperti jenis, berat, karat dan ada masanya gambar item yang dipajak akan tertera sekali pada surat pajak ar-rahnu.

    Ini dapat mengelakkan barang pelanggan hilang, dicuri, ditipu ketika berada dalam pegangan pajak gadai.

Aduan Pengadu menulis di Facebook

ditipu kedai pajak gadai
link: Read More

Admin: Tepuk dada tanya selera, nak ke kedai pajak gadai konvensional ke atau arrahnu?

BELAJAR KIRA EMAS EBOOK ASAS NIAGA EMAS KILANG
View Catalog