harga emas pilihan raya us trump

Emas Bakal Naik Lagi Selepas PKPP – Gelombang ke 3 Covid-19 – Berita Harian

Harga emas dijangka akan melepasi paras AS$2,000 seauns sekali lagi, disokong jangkaan pelaksanaan langkah pelonggaran dasar monetari bank pusat di seluruh dunia yang memberi kesan kepada nilai mata wang.

ACCESSORIES EMAS 916 UNTUK SAMBUNG BARANG KEMAS PUTUS ROSAK DIY
View Catalog

Akhir Julai lalu, harga emas mencecah paras tertinggi dalam sejarah dunia melepasi AS$2,000 seauns disebabkan tekanan lebih besar ke atas ekononomi akibat perintah berkurung yang melumpuhkan seluruh ekonomi dunia.

Ketua Perbendaharaan Ace Innovate Asia Bhd, Liew Kim Fung, berkata langkah kebanyakan bank pusat untuk merangsang ekonomi dan menurunkan kadar faedah berupaya memacu harga emas kerana pelabur dana lindung nilai utama lain beralih kepada emas sebagai aset selamat.

“Saya juga melihat kebimbangan kes penularan COVID-19 yang meningkat mendadak di seluruh dunia termasuk Malaysia juga akan menyokong harga emas untuk meningkat lebih tinggi.

“Buat masa ini, harga emas kekal kukuh di atas paras AS$1,900 (RM7,875) seauns atau RM277.78 segram.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

“Jika situasi berkaitan COVID-19 terus memburuk, kita akan dapat lihat harga bakal melepasi paras AS$2,000 seauns,” katanya kepada BH.

Mengulas mengenai prospek emas menjelang Pilihanraya Presiden Amerika Syarikat (AS), Kim Fung berkata, keputusan sama ada Donald Trump atau Joe Biden memenangi pemilihan kali ini akan memberi kesan kepada komoditi itu bergantung kepada dasar yang akan dikemukakan Presiden baharu.

Katanya, pada pilihan raya terdahulu, harga emas dilihat tidak menentu sebelum menjadi stabil selepas Trump melancarkan perang dagang ke atas China.

“Kita harus lihat parti mana yang akan memenangi pilihan raya dan dasar apakah yang akan dilaksanakan untuk memacu dan merancakkan semula ekonomi.

“Jika Demokrat memenangi pemilihan dan Biden memilih untuk menamatkan perang dagang seterusnya menggalakkan perdagangan lebih kukuh antara kedua negara, ia pasti menyebabkan harga emas cenderung menurun,” katanya.

Beliau berkata, lonjakan besar dalam pergerakan harga emas dipengaruhi perubahan drastik dalam dasar monetari dari AS termasuk pilihanraya Presiden AS, pengurangan kadar faedah dan kejatuhan besar dolar AS.

“Dengan mengambil kira faktor kenaikan baru-baru ini, saya meragui akan ada lonjakan besar lain kecuali berlakunya perubahan drastik dasar di AS.

“Buat masa ini saya melihat paras rintangan emas pada AS$2,180 (RM9,036) seauns atau RM318.74 segram, manakala paras sokongan adalah AS$1,720 (RM7,129) seauns atau RM251.47 segram menjelang akhir tahun.

“Dengan mengambil contoh sebelum ini, saya juga menjangkakan emas cenderung turun sekitar 40 peratus dari paras kemuncaknya sekitar AS$2,080 (RM8,621) seauns kepada AS$1,300 (RM5,388) seauns jika vaksin COVID-19 sah ditemui dan perang dagang AS-China berakhir,” katanya.

Sementara itu, Ketua Strategi Pasaran ATFX, Alejandro Zambrano, berkata harga emas dijangka memberi reaksi menjelang liputan meluas pilihanraya Presiden AS awal November ini.

Katanya, harga emas kembali menunjukkan momentum menaik sejak akhir September selepas pemilihan presiden baharu AS semakin hampir ke kemuncaknya.

“Perbezaan dasar yang akan diketengahkan sama ada oleh Trump atau Biden memberi impak kepada pergerakan harga emas.

“Pelabur semestinya akan memantau secara dekat pemilihan ini untuk menentukan hala tuju pasaran aset selamat ini,” katanya.

Admin : Berita turun naik harga emas ni biasanya permainan broker atau konspirator untuk mengubah harga komoditi, matawang atau apa sahaja element yang tidak mempunyai nilai penggunaan, contohnya emas, oleh kerana emas bukannya komoditi yang boleh diguna untuk membuat produk harian pengguna, berita turun naik harga emas memang menjadi makanan ruji broker.

Emas sbnrnya sangat unik, tiada siapa dapat menjangka bila harga emas akan jatuh, atau akan naik untuk jangka masa pendek, tetapi dalam tempoh masa panjang, potong kuku pun harga emas akan terus naik cumanya bila?

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>