trump harga emas

Harga Emas Naik Paling Tinggi Ketika Era Trump Berkuasa

Beberapa jam lagi, keputusan pilihan raya Presiden US 2020 bakal diketahui, ketika ini calon demokrat, Joe Biden dilihat mendahului Trump untuk race mencapai 270 electoral vote bagi menentukan siapa yang bakal memimpin negara paling berkuasa di dunia.

KATALOG BARANG KEMAS BARU DI LAMAN WEB KAMI
View Catalog

Keputusan semasa pilihan raya US

pihan raya US harga emas

Apa kena mengena keputusan siapa President US menentukan harga emas di Malaysia?

Sebagai presiden kuasa ekonomi no satu dunia dan negara yang memiliki gold reserve terbesar di dunia, setiap polisi yang dibuat oleh presiden boleh mengubah ekonomi apatah lagi mengubah harga emas, Trump juga antara penyokong ekonomi bersandarkan emas dan mengkritik sistem kewangan federal reserve.

Malaysia Book of Record harga emas paling tinggi

Untuk rekod, harga emas paling tinggi didunia dicapai ketika era Trump sebanyak $2,070.05/onz atau RM279.30/gram pada 7 Ogos 2020.

Kaitan harga emas dengan USD
Kebiasaanya harga emas berkadar sonsang dengan USD, apabila ekonomi US teruk, harga emas naik dan begitu sebaliknya, kenaikan harga emas tertinggi di dunia pada ogos lalu jelas menunjukkan apabila saham-saham di US jatuh selepas pandemik covid 19, pelabur mula mengalihkan pelaburan ke medium yang lebih selamat seperti emas.

Kejatuhan harga emas dibawah paras $1,900/onz sejak september dan kekal harini bukan sahaja disebabkan oleh berita-berita penemuan vaksin covid-19 tetapi juga disebabkan pasaran saham mula pulih dan ekonomi berjalan seperti biasa dan ada kemungkinan apabila ekonomi pulih sepenuhnya dari wabak covid, harga emas akan jatuh kembali ke paras seperti sebelum ini USD1,500/onz.

Tetapi jika gelombang pandemik berterusan dan memerlukan masa bertahun untuk pulih, harga emas mungkin kekal sekitar $1900.00/onz dan berkemungkinan untuk terus naik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lihat promosi barang kemas terbaru di Shopee
View At Shopee