no telefon facebook emas

SCAM : Jangan Tinggalkan Nombor Telefon Facebook Live Kedai Emas

Akhbar Kosmo melaporkan semalam seorang suri rumah ditipu hampir RM5000 oleh sindiket jual beli emas online, apabila dia dihubungi oleh sindiket yang menawarkan harga emas lebih rendah dari yang dilihat di satu Facebook Live Kedai Emas.

ACCESSORIES EMAS 916 UNTUK SAMBUNG BARANG KEMAS PUTUS ROSAK DIY
View Catalog

Modus operandi sindiket ini, mereka akan menghubungi pelanggan-pelanggan yang meletakkan no telefon di facebook comment atau live dan mereka akan menyamar kononnya adalah wakil dari kedai emas sekian-sekian, dan menawarkan barang kemas yang diminati pelanggan pada harga yang lebih murah. Pelanggan yang terpedaya akan memasukkan wang ke akaun yang tidak sah, bukan kedalam akaun syarikat kedai emas tersebut

Ini bukan kali pertama berlaku, malah selalu berlaku bukan sahaja dalam jual beli emas, malah apa produk sekalipun, sindiket ini sentiasa melihat peluang apabila pelanggan meninggalkan no telefon sendiri di bahagian komen, dan tidak berusaha menghubungi penjual dari facebook / pages / laman web yang genuine.

Kami cadangkan kepada pengguna-pengguna Facebook untuk mengambil langkah-langkah berikut jika melakukan urusniaga di Facebook

Kerata akhbar Kosmo semalam

Bertarikh 25 Oktober 2020

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

sindiket jual beli emas online

Hasrat seorang suri rumah di Kepala Batas di sini untuk membeli barang kemas pada harga lebih murah tidak kesampaian apabila dia disyaki menjadi mangsa penipuan sindiket jual beli emas secara online semalam.

Mangsa berusia 39 tahun itu turut kerugian wang sebanyak RM4,720 apabila terjerat dalam penipuan tersebut selepas melihat video ‘live’ sebuah syarikat menjual emas di laman sosial Facebook (FB).

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd. Noor berkata, mangsa yang tertarik dengan salah satu barang kemas yang dijual telah meninggalkan nombor telefon pada video live itu.

“Dia kemudiannya menerima pelawaan daripada seorang individu melalui aplikasi WhatsApp yang menawarkan gelang tangan emas dengan harga murah.

“Mangsa telah berkomunikasi dengan seorang perempuan yang mendakwa dirinya kakitangan syarikat emas dan memujuk mangsa untuk membeli gelang tangan emas yang dijual,” katanya kepada pemberita hari ini.

Noorzainy berkata, mangsa yang berminat dengan tawaran itu telah membuat satu transaksi pindahan wang sebanyak RM4,720 ke dalam satu akaun bank diberikan oleh perempuan tersebut.

“Mangsa bagaimanapun berasa ditipu setelah kakitangan terbabit gagal dihubungi dan dia telah hadir membuat laporan polis semalam,” katanya lagi.

Beliau berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

link: Rugi RM4,720 beli emas di ‘live FB’

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>