emas india deepavali

Kedai Emas Di India Suram Sambutan Deepavali Tahun 2020 – Covid 19

“Tahun ini tiada apa-apa, hampir kosong. Perniagaan kami terkesan dengan begitu teruk pada tahun ini,” kata Mahinder Kumar, pemilik salah sebuah kedai emas tertua di Kota Delhi.

ACCESSORIES 916 UNTUK SAMBUNG PUTUS ROSAK
View Catalog

Kebiasaannya, tempoh lapan minggu menjelang Deepavali berupaya menyumbang 40 peratus kepada perniagaan tahunan sesetengah peniaga, selain disifatkan masa terbaik untuk membeli emas.

Masa terbaik untuk membeli emas barang kemas perhiasan

Namun, di kedai barang kemas milik Vineet Garg berdekatan Connaught Place, lampu dipadamkan walaupun terpampang papan tanda ‘buka’.

“Membuka lampu hanya membazir elektrik. Orang ramai tidak membeli di kedai. Perniagaan yang saya jalankan ini adalah secara dalam talian. Mereka terlalu bimbang untuk bergembira,” katanya.

Di Mumbai, pasar dipenuhi pelanggan yang membeli lampu dan makanan tetapi peniaga memaklumkan bahawa jualan hanya seperti hari biasa.

3PLY FACEMASK FOR RM0.10 PER PCS LOCAL SELLER
View Item

“Ia adalah Deepavali yang suram. Lazimnya setiap tahun, jualan akan memuncak pada waktu ini.

65% OFF No Ordinary Sale Diamond Feast promotion
View At Shopee

“Bagaimanapun pada tahun ini, sekadar untuk meneruskan kelangsungan saja pun cukup sukar,” kata Raju Harijan, 35, yang memiliki kedai makanan di utara Mumbai.

India mencatatkan kes covid 19 kedua tertinggi didunia

India mencatatkan 8.7 juta kes COVID-19, iaitu kedua tertinggi di dunia selepas Amerika Syarikat (AS), dengan kira-kira 130,000 mangsa meninggal dunia sejak Februari lalu.

Malah, New Delhi kini bergelut dengan hampir 8,000 kes baharu sehari yang mana pakar menyalahkan tindakan orang ramai berkumpul sempena Deepavali sebagai puncanya.

Namun, orang ramai ternyata bersikap selektif yang menyaksikan tiada penonton mengunjungi panggung wayang yang masih dibuka, manakala restoran turut bergelut dengan masalah kekurangan pelanggan.

Sambutan Deepavali 2020 suram akibat covid 19

Kebimbangan terhadap penularan COVID-19 dan pencemaran kronik, menjejaskan sambutan Deepavali oleh ratusan juta penduduk beragama Hindu di India, semalam.

Ramai dalam kalangan 1.3 bilion penduduk di negara ini berdepan masa depan yang kelam akibat kesan teruk pandemik terbabit.

Segelintir penduduk menyambut perayaan itu dengan membakar mercun di New Delhi meskipun ia dilarang berikutan tahap pencemaran udara yang tinggi.

Orang ramai turut mengunjungi pasar, namun peniaga mengeluh kerana ancaman wabak itu menyebabkan pelanggan bimbang untuk berbelanja. – AFP

BELAJAR KIRA EMAS EBOOK ASAS NIAGA EMAS KILANG
View Catalog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>