Kilang Emas Ratusan Juta Bakal di Buka Di Gebeng Pahang

Gebeng, Pahang, bakal menjadi hub industri emas di pantai timur akan datang apabila Koperasi Ko-Makmur yang popular di corong radio “makmur gold” bakal melabur hampir RM100 juta untuk membangunkan kilang emas sendiri di Kawasan Perindustrian Gebeng, dekat kuantan, Pahang tahun depan.

KATALOG BARANG KEMAS BARU DI LAMAN WEB KAMI
View Catalog

Pada masa ini industri perbuatan barang kemas (kilang emas) kebanyakannya bertumpu di Pulau Pinang & Province Wellesly (85%), Lembah Klang dan Johor. Di negeri pantai timur walaupun sinonim dengan emas, kebanyakan industri perbuatan barang kemas dilakukan pada skala yang kecil dan kebanyakannya masih menggunakan kemahiran tangan tanpa mesin yang lebih advance.

Pelaburan ratusan juta ringgit koperasi

Bagaimanapun keadaan ini bakal berubah di pantai timur apabila ratusan juta ringgit bakal dilaburkan untuk memajukan industri emas disini, lebih-lebih lagi di negeri yang suatu masa dahulu sangat popular dengan lombong emasnya di raub.

Ini bakal memberikan peluang pekerjaan kepada lulusan kraftangan negara, jewelry designer di universiti-universiti tempatan dan penduduk setempat.

Mengikut laporan SBMA, Malaysia mengeksport lebih banyak barang kemas ke luar negara berbanding penggunaan domestik (lebih 40 tan metrik setahun) kemuncak industri emas negara pernah mengeksport hampir RM7.7 billion atau kira-kira 52 tan metrik emas kebanyakannya ke negara arab dan singapura pada tahun 2015.

Bagaimanapun jumlah eksport barang kemas semakin menurun tahun demi tahun disebabkan VAT atau GST kepada emas diperkenalkan di kebanyakan negara dan ada kilang tempatan memindahkan operasi ke negara-negara ketiga seperti vietnam, cambodia untuk mengurangkangkan kos operasi.

Industri Emas dan Kesan Covid-19

Pada tahun 2020 juga dijangka eksport emas negara lebih kecil disebabkan wabak covid 19 melanda dunia menyebabkan transit dan penghantaran seluruh dunia terganggu dan kebanyakan negara mengumumkan perintah berkurung.

Transit emas kebiasaanya menggunakan perkhidmatan udara dimana banyak syarikat penerbangan sekarang terkandas dan ada yang bakal tutup.

Perniagaan emas di Malaysia kebanyakannya adalah syarikat milik persendirian (dianggarkan berjumlah 3500) dan hanya sedikit kurang 10% diuruskan oleh rangkaian kedai emas public listed.

Kejayaan koperasi pahang untuk membuka kilang emas sendiri mungkin boleh membuka mata koperasi-koperasi lain yang untuk melibatkan diri dalam industri emas, masalah utama kebanyakan perniagaan emas persendirian adalah kemampuan modal yang terhad,

Jika banyak koperasi melibatkan diri tidak mustahil industri emas di pantai timur bakal berubah.

Admin: harap-harap ada keje kosong lagi kat kilang
Petikan dari berita Utusan Malaysia, 3 November 2020

koperasi makmur emas

Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Pahang akan mengadakan kerjasama dengan semua koperasi di negeri itu untuk menceburi perniagaan emas bagi menjadikan koperasi lebih kompetitif.

Pengarah SKM Pahang, Norazlan Anuar berkata, emas merupakan perniagaan sangat menarik dan menguntungkan.

Katanya, menceburi perniagaan emas memberi impak tinggi kepada koperasi disebabkan minat orang ramai terhadap emas tidak pernah pudar dan tetap membeli logam itu walaupun berlaku turun naik harga.

“Sepanjang bekerjasama de­ngan Koperasi Muafakat Makmur Berhad (Ko-Makmur) melalui jenama kedai emasnya Makmur Gold, SKM Pahang begitu tertarik dengan usaha mereka dan kerjasama itu perlu diperluaskan kepada koperasi-koperasi lain.

“SKM Pahang akan membuka peluang kepada koperasi lain di mana kita lihat Ko-Makmur merupakan koperasi cepat berdaya saing serta progresif dan tidak mustahil menjadi satu daripada koperasi terbaik di Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melawat Kilang Pertukangan Emas dan Perak Makmur Gold dibina di Jalan Temenggong dekat sini semalam.

Menurut Norazlan, beliau kagum dengan koperasi Ko-Makmur yang kebanyakan dianggotai golongan belia dan mampu membuka peluang pekerjaan.

Tambahnya, setakat Disember 2019, SKM Pahang mempunyai 1,153 koperasi dengan lebih 250,000 ahli serta aset mence­cah lebih RM1.57 billion dan perolehan sebanyak RM736.9 juta.

Sementara itu, Pengerusi Ko-Makmur , Hishamuddin Abdullah berkata, pihaknya membuka peluang kepada mana-mana koperasi menjalankan perniagaan emas bersama Ko-Makmur.

Katanya, Ko-Makmur menerusi kedai emas Makmur Gold kini berpusat di Pahang dan mempunyai cawangan di Kelantan, Terengganu dan di Bangi, Selangor.

“Ko-Makmur juga me­rancang membuka kilangnya sendiri di Kawasan Perindustrian Gebeng dekat Kuantan, Pahang dengan anggaran pelaburan bernilai RM100 juta tahun depan. – UTUSAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lihat promosi barang kemas terbaru di Shopee
View At Shopee