Tawaran Sijil dan Diploma Seni Rekabentuk Emas IKN Secara Percuma

Institut Kraftangan Negara membuka tawaran bagi mereka yang berminat untuk mengikuti Sijil & Diploma di IKN untuk kemasukan Julai 2021 secara percuma (ditaja kerajaan).

ACCESSORIES EMAS 916 UNTUK SAMBUNG BARANG KEMAS PUTUS ROSAK DIY
View Catalog

Antara bidang utama yang ditawarkan adalah seni kraf logam, batik, tenunan, kayu, seramik dan rotan.

TAWARAN PENGAJIAN DIPLOMA, SIJIL dan SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA DALAM BIDANG SENI KRAF di Institut Kraf Negara (IKN)
📌 BELAJAR SECARA PERCUMA (ditaja Kerajaan)

6 bidang seni kraf ditawarkan iaitu BATIK, TENUNAN, KAYU, LOGAM, SERAMIK dan ROTAN

 • Sesi Kemasukan JULAI 2021
 • Permohonan dibuka hingga Mei 2021 (terbuka kepada semua bangsa)
Syarat Kemasukan DIPLOMA dan SIJIL
 • Berumur 18 hingga 30 tahun
 • Lepasan SPM/STPM
 • Wajib Lulus BM dan SEJARAH
 • Minimum 3 kredit (Diploma)
 • Minimum 1 kredit (Sijil)
 • Minat dalam seni kraf
Syarat Kemasukan SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA (SKM)
 • Berumur 18 hingga 35 tahun
 • Boleh menulis dan membaca
 • Minat dalam seni kraf
KEMUDAHAN DISEDIAKAN
 • Elaun Sara Hidup Bulanan RM120.00
 • Asrama disediakan
 • Alatan dan bahan bengkel disediakan
 • Insuran Perlindungan Pelajar
 • WIFI disediakan
Sila layari www.ikn.gov.my untuk maklumat lanjut. Sebarang pertanyaan sila hubungi www.wasap.my/+60193005709/jom+masuk+ikn

Keratan Akhbar Harian Metro 9 November 2020

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More


Pengarah Kanan IKN, Abdul Halim Ali berkata, graduan IKN kini mempunyai kerjaya yang meluas dan mampu memenuhi ruang pekerjaan dalam pelbagai sektor termasuk sektor awam dan swasta.

Menurutnya, di awal penubuhan IKN, matlamatnya adalah untuk melahirkan usahawan kraf. Namun, kini, menerusi perubahan yang dilakukan, peluang graduan IKN semakin meluas.

“Kemahiran terutama kraf kini dilihat satu keperluan dan kita perlu perkembangkan. Oleh itu, kita menambah baik sijil yang ditawarkan dengan mendapatkan pengiktirafan dari Jabatan Perkhidmatan Awam sekali gus membolehkan pelajar bekerja di sektor awam.

“IKN juga menawarkan sijil dan diploma bagi enam bidang utama iaitu seni kraf batik, tenunan, kayu, logam, seramik dan rotan. Untuk setara dengan institusi pengajian tinggi awam (IPTA), sijil dan diploma yang ditawarkan mendapat perakuan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA),” katanya.

Selain itu IKN juga menawarkan program Sijil Kemahiran Malaysia untuk enam bidang utama di atas yang di iktiraf Jabatan Pembangunan Kemahiran Malaysia.

Penawaran program Diploma dan Sijil yang diiktiraf MQA dan Jabatan Pembangunan Kemahiran ini memberi peluang kepada semua belia atau mereka yang berminat dan berkelayakan memperkembangkan ilmu serta kemahiran.

Walaupun pada dasarnya matlamat IKN adalah untuk melahirkan usahawan, namun kata Abdul Halim, IKN tidak mahu pelajar terkongkong.

“Sebagai institut yang berdasarkan kepada kemahiran, IKN tidak mahu kebolehpasaran pelajar atau minat mereka berakhir sebagai usahawan semata-mata.

“Jadi, dengan adanya pengiktirafan Jabatan Perkhidmatan Awam dan MQA, pelajar kini boleh menyambung pengajian di institut pengajian tinggi (IPT) seterusnya menyandang pelbagai jawatan di sektor awam dan swasta seperti mana pelajar di institusi lain,” katanya.

Selain menjadi usahawan kraf, kini graduan IKN berjaya memperluas kerjaya dalam bidang pembuatan kapal, sektor kreatif, rekaan fesyen, arkitek, penilai dan pereka emas serta banyak lagi.

Bersesuaian dengan program yang ditawarkan, modul pembelajaran di IKN ini adalah 70 peratus latihan praktikal dan 30 peratus adalah teori.

Walaupun kursus IKN berdasarkan kemahiran dan lebih kepada pembuatan tangan, namun IKN tetap selari dengan perkembangan Revolusi Industri 4.0 yang menitikberatkan penggunaan Internet of Things (IoT).

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>