Cara buka akaun pelaburan emas maybank

( Video ) Cara buka akaun pelaburan emas Maybank Islamic

Berikut ditunjukkan cara untuk membuka akaun pelaburan emas Maybank Islamic Gold Account (MIGA-i)

Setakat hari ini apps maybank2u masih tidak ada akses untuk buka akaun emas ini, kena login ke maybank2u sendiri menggunakan browser.

Langkah untuk membuka akaun.

  1. Login ke akaun Maybank2u menggunakan browser
  2. Click menu ( 3 line di penjuru kanan atas )
  3. Click Apply (minit 1:00 dalam video diatas)
  4. Pilih tab “Investment”

Dokumen yang diperlukan

  1. Tiada dokumen diperlukan, jika anda sudah ada maybank2u, terus buka seperti step diatas
  2. Isi maklumat peribadi, kebanyak dan pre-filled
  3. Follow step pada borang yang diisi
  4. Sahkan semua maklumat dan tick prasyarat
  5. Click confirm untuk sahkan perdaftaran, siap.

Cara untuk beli emas digital

  1. Untuk mula membeli emas, boleh pilih nak beli berapa gram atau berapa RM
  2. Minimum untuk mengaktifkan akaun adalah RM10
  3. Isikan RM10 ke ruangan nilai dan click recalculate
  4. Setelah jumlah gram dikira, klik invest now
  5. Request TAC dan isikan TAC untuk belian.

Cara untuk semak baki semasa

  1. Pada main dashboard, pilih menu wealth.
  2. Scroll down kebawah cari akaun Maybank Gold Investment-i
  3. Click untuk semak current value/ aset semasa

Cara untuk jual emas digital

  1. Untuk menjual, isikan jumlah nilai atau gram yang hendak dijual
  2. Pilih akaun mana untuk ditransfer
  3. Request TAC dan isikan TAC untuk jualan
  4. Semak resit yang diterima.

Cara masukkan Code Referral

Kami tak jumpa pun dimana nak masukkan kod referral, macam tak ada je. dah cuba beli RM100 pun xde kod referral, mungkin ruang tu akan nampak bila customer first time beli terus RM100.

Cara untuk tukar ke physical Bar

Customer kena pergi sendiri ke cawangan maybank tertentu untuk (bukan semua cawangan ada) untuk tebus ke emas physical, jenama bar pun kami tak pasti, tapi mungkin PAMP Suisse rasanya. Untuk semak cawangan, semak di “more info”

BELAJAR KIRA EMAS EBOOK ASAS NIAGA EMAS KILANG
View Catalog

peaburan emas maybank

Pelaburan Emas Digital Maybank Islamic Gold Account

Mengenali produk pelaburan emas Maybank Islamic Gold Account-i (MIGA-i) yang membolehkan pelanggan membuka akaun, membeli, menjual dan memindahkan emas dengan mudah menerusi apps Maybank2u.

Bagaimana Untuk Mula

“Pelanggan boleh mula melabur dalam emas dengan nilai pelaburan awal serendah RM10 dengan hanya mendaftar akaun MIGA-i menggunakan applikasi maybank2u, berada pada bahagian “Wealth”.

Kelebihan melabur Emas MIGA-i

  • Pelanggan menikmati harga pasaran semasa secara masa nyata untuk membeli dan menjual emas.
  • Pelanggan juga akan ditawarkan fleksibiliti untuk membuat pra-pesanan untuk membeli atau menjual berdasarkan harga pilihan mereka melalui Maybank2u.
  • Margin harga yang lebih rendah antara harga jualan dan belian pihak bank
  • Tidak ada caj tambahan apabila pelanggan memindahkan emas dalam gram dari satu akaun MIGA-i ke akaun MIGA-i yang lain.\

Galeri Image Akaun Emas MIGA-i

Penerangan Akaun Emas MIGA-i

Terdapat margin harga belian sekitar ~RM2.00 untuk mereka yang membeli lebih 100gm keatas berbanding harga dibawah, manakala harga belian pula terdapat margin ~RM1.50 dengan spread harga jual beli untuk 100gm keatas ~RM4/gm dan ~RM6

Perbezaan Harga vs Harga Spot Emas

Harga JualanHarga BelianSpread
> 100gm Keatas~ + RM2.50~ – RM1.50± RM4.00
< 100gm Kebawah~ + RM4.00~ – RM2.00± RM6.00
Harga Spot (live)RM246.01RM 246.01

Promosi Semasa

rbm10130

Dapatkan extra 0.01gram emas dengan menggunakan referral code diatas semasa membuka akaun emas miga-i
BELAJAR KIRA EMAS EBOOK ASAS NIAGA EMAS KILANG
View Catalog