peniaga-emas-era-pkpd

PKPD: Peniaga Di Selangor Terpaksa Gadai Emas Untuk Rolling Modal Meniaga

Pengusaha nasi campur, Rokiah Ishak, 55, antara peniaga yang terjejas sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Katanya, barangan kemas terpaksa digadai untuk dijadikan pusingan modal perniagaan. Pada masa sama, beliau memohon penangguhan bayaran balik pinjaman perniagaan kerana tidak mampu membayarnya susulan pandemik ini.

Sebahagian besar mukim di lapan daerah di Selangor dan beberapa lokaliti di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL) dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) selama 14 hari bermula Sabtu ini.

Ia susulan Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan trend jangkitan Covid-19 yang tinggi dengan Selangor melaporkan purata antara 1,800 ke 1,900 kes, manakala WPKL dalam lingkungan 600 ke 1,000 kes.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, perintah terkini itu akan berkuat kuasa sehingga 16 Julai dengan semua laluan kawasan PKPD akan ditutup dan dikawal oleh Polis Diraja Malaysia.

Kawasan PKPD Di Selangor / KL

pkpd selangor kl 3 julai 2021

Berikut adalah senarai kawasan-kawasan yang terlibat:

Daerah Petaling:
Mukim:
* Petaling
* Damansara
* Sg Buloh
* Bukit Raja

Daerah Hulu Langat:
Mukim:
* Hulu Langat
* Ampang
* Cheras
* Kajang
* Semenyih
* Beranang

Daerah Sepang:
Mukim:
* Dengkil
* Labu
* Sepang

Daerah Gombak:
Mukim:

* Batu

*Rawang

*Setapak

*Hulu kelang

* Kuang

Daerah Kuala Langat:
Mukim:

* Tanjung 12 (1)

* Tanjung 12 (2)

* Teluk Panglima Garang

* Morib

* Bandar

* Jugra

* Batu

Daerah Klang:
Mukim:

* Kapar

* Klang

Daerah Kuala Selangor:

Mukim:

* Ijok

* Bestari Jaya

* Jeram

Daerah Hulu Selangor:
Mukim:
* Serendah
* Rasa
* Ulu Yam
* Batang Kali

Bagi WP Kuala Lumpur melibatkan lokaliti seperti berikut:
* Projek Perumahan Rakyat (PPR) Sri Semarak
* Projek Perumahan Rakyat (PPR) Batu Muda
* Flat Seksyen 2 Wangsa Maju
* Flat Seksyen 1 Wangsa Maju
* Kampung Padang Balang
* Taman Koperasi Polis (Fasa 1 & 2)
* Flat Sri Sabah
* Kampung Puah
* Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kampung Baru Air Panas
* Flat Desa Pandan (Termasuk Baiduri & Delima)
* Kampung Batu Muda
* Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kerinchi
* Bandar Baru Sentul
* Taman Ikan Emas

Lapor UTUSAN ONLINE

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

lisa blackpink bvlgari

Lisa Kpop Jadi Duta Barang Kemas Bvlgari

Dalam kenyataan di twitter Lisa, Blackpink, Kpop hari ini beliau menerangkan tidak dapat hadir ke Majlis Pelancaran Barang Kemas terbaru keluaran Bvlgari dikenali sebagai Magnifica disebabkan sekatan perjalanan pandemic covid,

dalam teaser iklan Bvlgari ada memaparkan scene lisa memperagakan koleksi terbaru Bvlgari dikenali sebagai magnifica

Bvlgari adalah jenama barang kemas mewah Italy yang mengeluarkan banyak produk seperti baju, jam, tali pinggang, perfume, fashion diasaskan oleh Sotirios Boulgaris di Epirus, Greece pada tahun 1884.

ShopMall Sell Bvlgari Perfume

LogoShop
rhoss bvlgariRhoss MallVisit
strawberry perfumeStrawberryNet Official ShopVisit

Design Bulgari Clone 916 Malaysia

bvlgari 916
Bangle Bvlgari 916. leejewellery
Cincin Bvlgari Emas 916, Sri Tanah Mas
BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

kedai emas pokai pajak gadai

Ramai Yang Semakin Pokai, Terpaksa Pinjam Ah-Long Lanjutan PKP

Dalam sinar harian hari ini melaporkan ramai rakyat Malaysia semakin pokai apabila PKP 3.0 dilanjutkan lagi.

Walaupun ada mereka memiliki emas, tetapi disebabkan kedai emas tidak dibuka maka tidak dapat dijual, manakala banyak kedai pajak dah mula tutup disebabkan kehabisan modal.

Industri emas ini bukan hanya berlegar di sekitar kedai emas dan kedai pajak, apabila MITI hanya membenarkan sektor-sektor tertentu sahaja dibuka.

Syarikat supplier emas lansung tidak dibenarkan beroperasi manakala syarikat-syarikat runner emas picisan juga tidak beroperasi maka melekatlah emas dan kedai pajak mula kehabisan modal.

Banyak syarikat-syarikat kecil emas ini yang kami tahu tidak dapat beroperasi kerana bimbang ditahan dalam sekatan,

contohnya untuk urusan jual surat pajak, kedai pajak jual emas, ar-rahnu lelong emas tidak dapat meneruskan transaksi,

akhirnya apabila emas jatuh seperti hari ini, kedai pajak tidak mahu menanggung risiko, terus berhenti mengambil pajakan.

Petikan dari Sinar Harian 18 June 2021

Penularan Covid-19 sudah ke peringkat sporadik yang mana punca jangkitan tidak diketahui. Malah telah muncul varian-varian yang lebih ganas dan mampu mencetuskan kadar jangkitan serta kematian yang lebih tinggi.

Setuju atau tidak, akur saja. Ini melibatkan nyawa, bukan perkara main-main. Namun ketika kerajaan cuba mengimbangi faktor keselamatan dan kesihatan, sektor ekonomi perlu diberikan perhatian kerana ramai yang semakin ‘pokai’ sekarang.

Benar, dalam keadaan sekarang nyawa lebih utama tetapi ekonomi juga sangat perlu untuk kelangsungan hidup.

“Nak jual barang kemas, kedai emas pun tak beroperasi sebab tak termasuk dalam essential services. Nak gadai emas pun kedai gadai tak buka.

Read More di Sinar Harian



BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

cara mphon zakat

Cara Mohon Bantuan Zakat Sewaktu PKP3.0 Untuk Kecemasan

Untuk makluman mereka yang tinggal di wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan ada menyediakan bantuan zakat untuk sebarang isu kecemasan sewaktu PKP 3.0 yang bakal berlanjutan sehingga 28 Jun nanti.

1. Cara Untuk Memohon

Mereka yang memohon boleh terus ke laman web MAIWP ez-zakat

Ataupun boleh scan menggunakan QR Code dibawah

cara mohon zakat pkp

2. Syarat Permohonan

  • – Golongan B40 yang terjejas pendapatan
  • – Tinggal di Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya
  • – Bukan penerima bantuan bulanan Baitulmal MAIWP
  • – Bukan penerima bantuan kecemasan Covid-19 2.0

Bagi penerima bantuan kecemasan 2.0 akan disalurkan secara automatik

3. Nombor Untuk Dihubungi

Untuk pertanyaan boleh berhubung di laman rasmi facebook MAIWP

cara mohon zakat pkp

4. Cara Menyumbang Bantuan

Mereka yang ingin menyumbang boleh menggunakan perkhidmatan di shopee bantuan kepada mereka yang terbeban

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

seller emas mengamuk

Seller emas mengamuk Posting di Group kena hijack

Adab mana adab, mungkin ramai seller-seller baru tak tahu ataupun sengaja buat tak tahu, sebenarnya perbuatan hijack posting seller lain di mana-mana laman group tu seriously agak kurang disenangi oleh sapapun, jika nak promot produk kita pun, gunakan saluran yang betul, jangan main tala masuk post orang lain je.

comment kene hijack emas

Niaga produk lain pun salah, lagi-lagi kalau sama2 niaga produk sama iaitu emas, emas ni kat mana2 kedai pun sama je, niaga mende sama kenapa perlu nak hijack orang lain, kami selalu sebut, nak femes bukan cara gi marketing merata riti comment setiap post, jadilah femes dengan buat kelainan, cipta design sendiri, buat brand sendiri, setakat design sama dengan orang lain, itulah yang jadinye hijack post orang, buang harga, duk sibuk compare2 harga.. duk sibuk cari sapa murah last-last ke scammer juga akhirnya.

Jadilah macam mawar, dia tak scam, dia tak tiru design orang, dia buat emas sendiri rose gold tak sama macam orang lain, dia jual mahal pun sapa nak complaint, mende ekslusif dia sorg je ada.

mawar jewellery emas

Ada banyak lagi company yang boleh amik contoh, semua dah buat trademark sendiri, tak kacau harga orang lain

Gdora

kedai emas gdora

Angsa Emas

kedai emas angsa emas bangi

Sri Tanah Merah

kedai emas sri tanah merah

Tu antara contoh-contoh , ada banyak lagi.. jika rasa nak hijack juga posting seller lain, sukahatilah, kami pun bukan sapa2..sales pun sendu…

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro