applikasi gadai i gadaian pajak gadai malaysia

Apa Boleh Buat Bila Barang Kemas Hilang Dalam Pajak Gadai?

Semalam ada satu posting di facebook apabila seorang mengadu barang kemas yang dipajaknya hilang dalam pajak gadai. Pengadu yang mendakwa beliau kali pertama memajak barang kemas, membawa 2 bentuk barang iaitu 1 cincin dan 1 pasang subang.

ACCESSORIES EMAS 916 UNTUK SAMBUNG BARANG KEMAS PUTUS ROSAK DIY
View Catalog

Apabila barang dihantar ke kedai pajak, pekerja kedai pajak hanya menulis 2 bentuk subang, dan kata tidak perlu risau kerana barang akan diletakkan dalam satu bekas, di surat pun tunjukkan 2 bentuk barang. Apabila pengadu datang untuk tebus surat pajak, beliau hanya mendapat 2 bentuk subang tanpa cincin, pengadu tidak berpuas hati mendakwa barangnya telah hilang.

Pekerja Kedai Pajak Gadai Tidak Menulis Maklumat Lengkap

Tetapi masalahnya pada surat pajaknya hanya tertulis 2pcs subang (tanpa cincin), apa yang pengadu boleh buat?

Pertamanya di dalam kes ini, jikapun pcs item salah ditulis (kadang2 barang yg rosak/putus/ susah untuk dicamkan dalam kategori apa, yang penting berat item ditulis dengan betul pada surat pajak. Biasanya pada sebelah kanan bawah seperti contoh surat pajak gadai dibawah.

Contoh Maklumat ditulis pada Surat Pajak Gadai

contoh surat pajak gadai

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Biasanya kedai pajak konvensional tidak menulis berapa karat emas itu biasa. Apa yang pengadu boleh buat sekarang jika mendapati tertipu dengan pajak gadai.

Cara membuat aduan berkenaan kedai pajak gadai
 • 1. Pengadu boleh membuat aduan kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT)
 • Oleh kerana lesen pemegang pajak gadai terletak dibawah kuasa KPKT, pengadu boleh membuat aduan kepada KPKT bukan kepada KPDNHEP (Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwah Pengguna)

 • 2. Gunakan Apps I-Gadaian untuk semak dan buat aduan
 • applikasi gadai i gadaian pajak gadai malaysia

  Bagi penguna yang merasakan ditipu oleh pemegang-pemegang pajak gadai, boleh menggunakan applikasi I-Gadaian yang dikendalikan oleh KPKT samada untuk menyemak lesen kedai pajak tersebut dan juga membuat aduan terus kepada KPKT

 • 3. Gunakan kemudahan pajak gadai islam Ar-Rahnu
 • Sistem pajak gadai islam ar-rahnu adalah satu sistem pajak gadai yang diuruskan oleh sistem yang lebih telus, islamik dan dikawal selia oleh Bank Negara dibawah produk pajak gadai islam Ar-Rahnu. Di Ar-rahnu, setiap pajak pelanggan ditulis maklumat dengan lebih details dan amat sukar untuk pajakan pelanggan dimanipulasi atau ditipu dalam urusan pajak gadai.

  Contoh maklumat pelanggan di pada surat ar-rahnu

  surat pajak arrahnu

  Kebiasaanya pada surat pajak arrahnu, selain maklumat pengguna, maklumat setiap item akan ditulis dengan details seperti jenis, berat, karat dan ada masanya gambar item yang dipajak akan tertera sekali pada surat pajak ar-rahnu.

  Ini dapat mengelakkan barang pelanggan hilang, dicuri, ditipu ketika berada dalam pegangan pajak gadai.

Aduan Pengadu menulis di Facebook

ditipu kedai pajak gadai
link: Read More

Admin: Tepuk dada tanya selera, nak ke kedai pajak gadai konvensional ke atau arrahnu?

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>