Buat Barcode barang kemas Guna Google Sheets – Sistem Inventori

Sistem inventory barang kemas terutamanya untuk emas 916 agak sedikit berbeza berbanding dengan sistem inventori untuk kedai-kedai lain terutamanya pada bahagian “Kuantiti” kerana kebiasaanya penjual barang kemas memiliki item yang unik untuk saiz, berat dan code item, maksudnya disini walaupun code item adalah sama, tetapi saiz dan berat item adalah berbeza.

ACCESSORIES EMAS 916 UNTUK SAMBUNG BARANG KEMAS PUTUS ROSAK DIY
View Catalog

Oleh sebab harga barang kemas itu berkadar lansung dengan berat item, maka untuk menjual satu jenis item, penjual memerlukan pelbagai variasi dari berat dan saiz ditambah lagi harga emas pula berubah setiap hari. Maka menjadi satu beban kerja pula untuk mengubah harga harian emas berkadar dengan berat dan saiz.

Ramai peniaga lebih senang dengan menggunakan sistem barcode, hanya scan barcode pada tag harga barang kemas, maklumat item terus diperolehi di layar screen sama ada untuk menjual atau membeli.

Projek mini terbaru kami di Hargaemas kali ini adalah untuk menggunakan Applikasi percuma di Google Cloud untuk menyediakan sistem inventori mudah dan percuma kepada peniaga-peniaga emas online.

Antara applikasi yang kami gunakan untuk Part Pertama ini adalah

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

1. Google Sheets (untuk menyediakan database barang kemas masuk & keluar)
2. Google Forms (untuk mengisi item ke database)

Kebanyakan sistem inventori menggunakan google sheets akan menggunakan sekurang-kurangnya 3 file yang berbeza yang kemudian akan digabungkan dalam Google Query

1. Sistem Check-In
2. Sistem Check-Out
3. Sistem Management

3 File yang berbeza ini adalah untuk mengelak semua user mempunyai access untuk delete item yang telah dicheck in atau dicheck out, jadi owner boleh tentukan user mana yang boleh check-in item dan user mana yang boleh check-out item selain file yang lain untuk perkongsian data dan pengurusan.


Langkah Pertama

Buka new google sheets di sheets.google.com dan click “insert” form. Kita akan gunakan google forms ini untuk menyusun maklumat yang diperlukan apabila ingin check-in item baru masuk. antara maklumat yang biasa kami guna

Code Item, Item Name, Weight, Length, Price (price per gram cost), Workmanship, Invoice Number

Maklumat2 yang diperlukan disusun seperti google form dibawah.

inventorid emas percuma

link contoh google form disini: Form Entry Items

Selepas user yang bertanggungjawab mengira stok barang masuk, user boleh submit menggunakan google forms untuk setiap item atau hanya perlu masukkan 1 item (kemudian item yang lain masukkan secara manual, copy paste timestamp

Column Timestamp ini akan digunakan untuk generate no unik SKU untuk generate barcode.

Berikut adalah contoh2 item yang dimasukkan menggunakan form dan juga secara manual,

sistem inventori percuma kedai emas malaysia
Pada kawasan biru yang dihighlight, kami hanya copy paste column timestamp dan masukkan maklumat item lain secara manual dari invoice yang sama


Langkah KEDUA

Untuk langkah seterusnya, di google sheets, kami menambah beberapa column yang akan auto generate SKU & barcode dari maklumat yang dimasukkan.

Antara column yang ditambah Cost, SKU & Barcode. Untuk generate SKU, kami menggunakan formula

Timestamp(date) + Code Item + Weight + Timestamp(hour)

Antara sebabnya adalah untuk mendapatkan number unik setiap item (anda boleh menggunakan mana-mana variasi, tetapi lebih baik dibawah 12 aksara. kemudiannya untuk generate barcode, kami menggunakan script “arrayformula” untuk generate SKU dan Barcode, kemudiannya column “Barcode” ditukar kepada font “Libre Barcode Font 128”.

bina barcode untuk kedai emas
Barcode dan SKU produk di column sebelah kanan adalah auto generate menggunakan arrayformula

Siap Barcode untuk barang kemas anda. Mudah je, seterusnya dalam next series kami akan tunjukkan bagaimana menggunakan Barcode ini untuk print pada tag harga, scan menggunakan scanner dan check-in, check out barang yang sama serta keluarkan resit belian dalam sistem management inventorui 101, mudah dan percuma menggunakan google cloud sahaja.


Ini adalah contoh google sheets inventory (check-in system) yang kami gunakan (sila create new copy untuk guna Google ID anda)

Google Sheets

BELAJAR EMAS, EBOOK ILMU ASAS JUAL BELI EMAS 101
Learn More


Rujukan
  • Generator untuk SKU
    =arrayformula(if(istext($B$2:$B),concat(CONCAT(CONCAT(concat(text($A$2:$A,"yyyy-mm-dd"),"-"),$B$2:$B),TEXT($D$2:$D*100,"-00000")),text($A$2:$A,"-hh-mm")),""))
  • SKU Formula
    =arrayformula(if(istext($B$2:$B),upper(regexreplace($J$2:$J,"-","")),""))
  • Generator untuk Barcode
    =arrayformula(if(istext($B$2:$B),"*"&$K$2:$K&"*",""))
BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>