Cara buka akaun pelaburan emas maybank

( Video ) Cara buka akaun pelaburan emas Maybank Islamic

Berikut ditunjukkan cara untuk membuka akaun pelaburan emas Maybank Islamic Gold Account (MIGA-i)

Setakat hari ini apps maybank2u masih tidak ada akses untuk buka akaun emas ini, kena login ke maybank2u sendiri menggunakan browser.

Langkah untuk membuka akaun.

  1. Login ke akaun Maybank2u menggunakan browser
  2. Click menu ( 3 line di penjuru kanan atas )
  3. Click Apply (minit 1:00 dalam video diatas)
  4. Pilih tab “Investment”

Dokumen yang diperlukan

  1. Tiada dokumen diperlukan, jika anda sudah ada maybank2u, terus buka seperti step diatas
  2. Isi maklumat peribadi, kebanyak dan pre-filled
  3. Follow step pada borang yang diisi
  4. Sahkan semua maklumat dan tick prasyarat
  5. Click confirm untuk sahkan perdaftaran, siap.

Cara untuk beli emas digital

  1. Untuk mula membeli emas, boleh pilih nak beli berapa gram atau berapa RM
  2. Minimum untuk mengaktifkan akaun adalah RM10
  3. Isikan RM10 ke ruangan nilai dan click recalculate
  4. Setelah jumlah gram dikira, klik invest now
  5. Request TAC dan isikan TAC untuk belian.

Cara untuk semak baki semasa

  1. Pada main dashboard, pilih menu wealth.
  2. Scroll down kebawah cari akaun Maybank Gold Investment-i
  3. Click untuk semak current value/ aset semasa

Cara untuk jual emas digital

  1. Untuk menjual, isikan jumlah nilai atau gram yang hendak dijual
  2. Pilih akaun mana untuk ditransfer
  3. Request TAC dan isikan TAC untuk jualan
  4. Semak resit yang diterima.

Cara masukkan Code Referral

Kami tak jumpa pun dimana nak masukkan kod referral, macam tak ada je. dah cuba beli RM100 pun xde kod referral, mungkin ruang tu akan nampak bila customer first time beli terus RM100.

Cara untuk tukar ke physical Bar

Customer kena pergi sendiri ke cawangan maybank tertentu untuk (bukan semua cawangan ada) untuk tebus ke emas physical, jenama bar pun kami tak pasti, tapi mungkin PAMP Suisse rasanya. Untuk semak cawangan, semak di “more info”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>