batuan emas perth mint

Batuan Emas Terbesar di Dunia milik Perth Mint

Selepas memiliki syiling emas terbesar didunia, Perth Mint sekali lagi mencipta sejarah dengan memiliki batuan emas terbesar didunia apabila membeli batuan specimen emas yang dikenali sebagai “King Henry” sempena nama pencari gali yang menemui bongkah emas tersebut Henry Dole.

CEO Perth Mint sedang memerhatikan batuan specimen emas terbesar didunia

Bongkah emas seberat 94 kilogram itu dianggarkan memiliki sekurang kurangnya 40 kilo emas jika dileburkan akan dipamerkan di West Australia, tempat dimana ia ditemui iaitu di Beta Hunt Mine, berdekatan dengan Bandaraya Perth

Biasanya batuan emas sebesar 90kg ini sangat jarang ditemui, Perth Mint bernasib baik kerana pemilik asalnya tidak berniat untuk menjualnya keluar dari Australia dan hanya menjualnya dengan harga RM10 juta walaupun value nya boleh mencecah 2 atau 3 kali ganda jika dilelong di lelongan awam.

Sebagai syarikat milik penuh kerajaan negeri, Perth Mint yang juga refinery emas terbesar di Australia, dan satu satunya syarikat yang memiliki 5 recognization komoditi exchange terbesar di dunia diberi tanggungjawab untuk mempamerkan bongkah emas tersebut untuk generasi akan datang di ruang pamerannya di Perth, Australia.

Pengiktirafan Ketulenan Perth Mint

  • LBMA, london
  • COMEX, New York
  • SGX, Shangai
  • TOCOM, Tokyo
  • MDCC, Dubai

Produk Gold Silver Perth Mint

gold bar perth mint australia

Syarikat Malaysia yang memasarkan

buy silver malaysiaBuySilverMalaysia
nubex perth mintNusantara Bullion Exchange
pg gold museum perth mintPG Gold Museum
azfa arting bullionAzfaArting Art Bullion Store
masdora perth mintMasdora Official Store

Pelaburan Emas Perth Mint

quantum metal perth mintQuantum Metal Gold Investment
bank muamalat perth mintMuamalat Gold i Investment Account
BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

pelaburan emas yapeim digital sery

Melabur Emas Digital 916 di SERY by Yapeim

Apa perlu anda buat bila ada banyak barang kemas disimpan dirumah, terlalu banyak, sampai tak terpakai setiap satu bertahun-tahun.

Membazirnya jika biarkan emas pegun tersorok rapi di laci almari rumah, kenapa tidak laburkan dan biarkan emas bekerja untuk anda? (macam iklan youtube kan bunyinya), maka bolehlah gandakan keuntungan emas.

Untuk post kali ini, kami ingin mengreview skim pelaburan emas digital yapeim dikenali sebagai SERY, di laman web DIYA… hermm.. ada DIYA ada SERY… siapa mereka ni?,

Mungkin just untuk penamaan ia diasingkan, DIYA bermaksud Digital Yapeim, SERY pula sekadar nama, ada juga ARY.. entah kenapa hobi Yapeim suka beri bermacam nama….apapun ianya sama sahaja.

Biasanya mana-mana pelaburan emas menggunakan emas 999, Yapeim kali ini membawa sedikit kelainan dengan memberi peluang pelabur melabur menggunakan emas 916 tanpa perlu menukarnya ke bentuk lain,

Disamping barang kemas anda selamat disimpan Yapeim selama 2 tahun, duit di akaun pelaburan anda juga bebas diguna untuk ditransfer ke tunai ataupun akaun bank yang lain.

akaun digital emas yapeim sery

Kini anda ada pilihan untuk gunakan barang kemas dan melabur di akaun emas digital 916 Yapeim, yaaa pelaburan emas 916.

1. Bagaimana Untuk Bermula

Untuk memulakan pelaburan, ada dua cara:

  1. 1. Secara Fizikal bawa barang kemas anda kemana-mana cawangan yapeim
  2. 2. Secara Digital daftar di laman web DIYA atau download apps DIYA di playstore.

Prosesnya senang sahaja, daftar sahaja dan follow steps di web atau apps, cuma bahagian untuk “verifikasi” mengambil sedikit masa, semasa kami mendaftar untuk approve ia memakan masa selama 2-3 hari.

2. Apa yang luar biasa dengan SERY

akaun pelaburan emas yapeim sery digital

Biasanya akaun digital dibuka dengan transfer duit, kali ini yapeim membawa kelainan, pengguna boleh menukar barang kemas yang dipakai dari fizikal kepada digital, dan barang kemas tersebut disimpan selama 2 tahun (24 bulan) dan boleh ditukar balik dari digital ke fizikal.

3. Kelebihan SERY berbanding apps lain

Oleh kerana SERY dibina oleh syarikat yang memang dah involve lama dalam industri emas, apps DIYA merangkumi hampir semua servis emas yang disediakan Yapeim

Antara servis emas yang disediakan yapeim

  • – Skim pajak gadai arrahnu
  • Lelongan emas secara online
  • – Pelaburan emas digital
  • – Jualan barang kemas baru
  • – Assayer emas
  • – Produk lain melalui Yapeim Mall

4. Beza melabur emas 999 atau 916

Sebenarnya pada pendapat kami tiada beza pun pelaburan emas berapa karatpun, bila emas 999 naik rm10 emas 916 pun naik rm10 bila turun, ia sama2 turun, cuma kelebihan melabur emas 916 ia senang dijual beli dimana-mana (untuk skop negara Malaysia) berbanding emas 999.

Sekiranya barang kemas anda hanya berlegar-legar disekitar Malaysia, tak ada bezapun melabur emas 999 atau 916

Tambahan lagi jika emas 999 hendak dipajak, kebanyakan kedai pajak akan membuka seal bar emas 999, maka value 999 akan jatuh manakala emas 916, kedai emas tengok je pun dah tahu, jadi sangat mudah jika perlu dipajak atau dijual.

5. Galery image akaun Digital SERY

6. Penerangan harga akaun SERY

Harga emas di SERY diupdate dua kali sehari pada jam 8.00am dan 8.00pm, sayangnya yapeim tak buat liverate, beza spread harga untuk jual beli emas 999 dan 916 sekitar ±RM13, kira-kira 5%

Harga jualan emas akaun pelaburan Yapeim ini lebih tinggi dari harga spot emas tetapi pada masa yang sama, harga beli juga agak tinggi lebih kurang harga tradein.

Harga pada 4/6/2021 Jam 12.00am Spot: RM251.79 Index: 9518 Harga jualan 916 Yapeim Gold: RM249

KaratJualBeliSpread
999261.28248.2813
916240.43227.4313
Spot(91.6%)230.64226.614

Caj dan kos Akaun Emas Yapeim

Yuran penukaran mengikut harga semasa Yapeim Gold untuk upah penghasilan dan penghantaran. Mungkin berbeza mengikut design sebagainya. Minimum untuk membuka akaun cuma RM5.00

7. Beza melabur di SERY vs Arrahnu.

Apa bezanya jika anda pajak emas di Yapeim berbanding tukar ke akaun digital yapeim, persoalan ini juga bermain di minda kami, jika pajak kita hanya dapat 65% mungkin habis baik 80%,tetapi dengan menggunakan akaun digital ia boleh mencecah 90% dari nilai marhun, sangat tinggi bukan…tapi sabar dahulu

Jika pajak anda cuma bayar upah simpan 1% sebulan, jika di SERY, beza spread harga jual belinya seperti diatas adalah ~5%, maksudnya jika niat anda untuk pajakan pendek, akaun SERY tidak sesuai, ia cuma sesuai untuk mereka pajak lebih 6 bulan, barulah berbaloi dengan spread harga yang dikenakan.

8. Adakah kami akan gunakan SERY?

Untuk pelabur sangat sesuai, untuk kami yang meniaga emas yang biasanya pajak hanya beberapa minggu terutamanya minggu gaji, mungkin tidak sesuai tetapi kami sangat recommendkan kepada pemegang tegar barang kemas, kenapa biarkan emas pegun di laci, biarkan emas bekerja untuk anda, laburkan… dan barang kemas pun lebih selamat di Peti Besi Yapeim berbanding pintu kayu grill besi bermangga SOLEX di rumah.

9. FAQ SERY

Layari FAQ di laman web Digital Yapeim disini

10. Promosi Akaun Digital SERY

Kongsikan introducer referral ID atau Introducer referral link untuk dapatkan komisyen RM3.00 setiap kali referral anda membuat transaksi*. Gunakan referral ID kami untuk mendaftar, tiada caj dikenakan.

Referral ID

12428213

Atau scan QR code disini

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Cara buka akaun pelaburan emas maybank

( Video ) Cara buka akaun pelaburan emas Maybank Islamic

Berikut ditunjukkan cara untuk membuka akaun pelaburan emas Maybank Islamic Gold Account (MIGA-i)

Setakat hari ini apps maybank2u masih tidak ada akses untuk buka akaun emas ini, kena login ke maybank2u sendiri menggunakan browser.

Langkah untuk membuka akaun.

  1. Login ke akaun Maybank2u menggunakan browser
  2. Click menu ( 3 line di penjuru kanan atas )
  3. Click Apply (minit 1:00 dalam video diatas)
  4. Pilih tab “Investment”

Dokumen yang diperlukan

  1. Tiada dokumen diperlukan, jika anda sudah ada maybank2u, terus buka seperti step diatas
  2. Isi maklumat peribadi, kebanyak dan pre-filled
  3. Follow step pada borang yang diisi
  4. Sahkan semua maklumat dan tick prasyarat
  5. Click confirm untuk sahkan perdaftaran, siap.

Cara untuk beli emas digital

  1. Untuk mula membeli emas, boleh pilih nak beli berapa gram atau berapa RM
  2. Minimum untuk mengaktifkan akaun adalah RM10
  3. Isikan RM10 ke ruangan nilai dan click recalculate
  4. Setelah jumlah gram dikira, klik invest now
  5. Request TAC dan isikan TAC untuk belian.

Cara untuk semak baki semasa

  1. Pada main dashboard, pilih menu wealth.
  2. Scroll down kebawah cari akaun Maybank Gold Investment-i
  3. Click untuk semak current value/ aset semasa

Cara untuk jual emas digital

  1. Untuk menjual, isikan jumlah nilai atau gram yang hendak dijual
  2. Pilih akaun mana untuk ditransfer
  3. Request TAC dan isikan TAC untuk jualan
  4. Semak resit yang diterima.

Cara masukkan Code Referral

Kami tak jumpa pun dimana nak masukkan kod referral, macam tak ada je. dah cuba beli RM100 pun xde kod referral, mungkin ruang tu akan nampak bila customer first time beli terus RM100.

Cara untuk tukar ke physical Bar

Customer kena pergi sendiri ke cawangan maybank tertentu untuk (bukan semua cawangan ada) untuk tebus ke emas physical, jenama bar pun kami tak pasti, tapi mungkin PAMP Suisse rasanya. Untuk semak cawangan, semak di “more info”

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

peaburan emas maybank

Pelaburan Emas Digital Maybank Islamic Gold Account

Mengenali produk pelaburan emas Maybank Islamic Gold Account-i (MIGA-i) yang membolehkan pelanggan membuka akaun, membeli, menjual dan memindahkan emas dengan mudah menerusi apps Maybank2u.

Bagaimana Untuk Mula

“Pelanggan boleh mula melabur dalam emas dengan nilai pelaburan awal serendah RM10 dengan hanya mendaftar akaun MIGA-i menggunakan applikasi maybank2u, berada pada bahagian “Wealth”.

Kelebihan melabur Emas MIGA-i

  • Pelanggan menikmati harga pasaran semasa secara masa nyata untuk membeli dan menjual emas.
  • Pelanggan juga akan ditawarkan fleksibiliti untuk membuat pra-pesanan untuk membeli atau menjual berdasarkan harga pilihan mereka melalui Maybank2u.
  • Margin harga yang lebih rendah antara harga jualan dan belian pihak bank
  • Tidak ada caj tambahan apabila pelanggan memindahkan emas dalam gram dari satu akaun MIGA-i ke akaun MIGA-i yang lain.\

Galeri Image Akaun Emas MIGA-i

Penerangan Akaun Emas MIGA-i

Terdapat margin harga belian sekitar ~RM2.00 untuk mereka yang membeli lebih 100gm keatas berbanding harga dibawah, manakala harga belian pula terdapat margin ~RM1.50 dengan spread harga jual beli untuk 100gm keatas ~RM4/gm dan ~RM6

Perbezaan Harga vs Harga Spot Emas

Harga JualanHarga BelianSpread
> 100gm Keatas~ + RM2.50~ – RM1.50± RM4.00
< 100gm Kebawah~ + RM4.00~ – RM2.00± RM6.00
Harga Spot (live)RM240.33RM 240.33

Promosi Semasa

rbm10130

Dapatkan extra 0.01gram emas dengan menggunakan referral code diatas semasa membuka akaun emas miga-i
BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro